Een dag in Swaziland

Locatie: Milwane Game Reserve, Swaziland
Programma: vrije dag (bezoek primairy school, souvenir market, wandeling)

We hebben vandaag een vrije dag. Voor sommige betekend dat uitslapen. Andere, zoals ik, zitten daardoor noodgedwongen te wachten tot er duidelijkheid komt wanneer Lance op pad gaat met de Truck. Want Lance wacht op de groep…

Om half elf vertrekken we naar de lokale primairy school. Als we daar aankomen, blijkt dat ook wij een grote attractie zijn. Als er een ballon naar buiten wordt gegooid, wordt er haast om gevochten.

Het hoofd van de school leidt ons rond. Er zitten zo’n 320 kinderen op deze school. Zij krijgen les van 14 leerkrachten. De school heeft een eigen keuken, zodat de kinderen niet met een lege maag in de klas hoeven te zitten. Het voedsel wordt door de school zelf verbouwd, de kinderen helpen daarbij.

We mogen rondkijken in een klas met jongen leerlingetjes. Ik maak een foto van twee jongetjes en laat hun het plaatje op het lcd-schermpje zien. Dat hebben ze nog nooit gezien en dat willen ze allemaal wel zien. Ze herkennen zichzelf en hun klasgenootjes. In een mum van tijd heb ik tien jongens en meisjes om me heen die allemaal het wonder van de digitale fotografie willen zien. Fantastisch!

De juf vraagt de klas om liedjes te zingen, sommige ken ik ook. Ik had niet verwacht dat zo’n schoolbezoek zo leuk zou zijn.

Na de school bezoeken we een souveniermarkt. Hier kunnen we alle soorten souveniers inkopen: houten en stenen safari-beesten, batikdoeken, schilderijen, kettingen en armbandjes, schalen en manden. Zodra je voor een kraam langsloopt, vragen de verkoopsters je om binnen te komen. “Nice paintings, sir. Special price for you.”

’s Middags hebben we nog tijd voor een korte wandeling door het Milwane Game Reserve. Eerst even langs bij de nijlpaarden bij de ingang, die dan net gevoerd worden. Daarna het wild tegemoet.
We lopen midden door een groep zebra’s, dat is prachtig! Bij een riviertje zien we van dichtbij een kudu en impala. Maar dan is het al weer tijd om richting kamp te gaan, want het wordt hier vroeg donker.