Jokhang, Lhasa

We ontbijten vanochtend in Snowland Restaurant met croisantjes, jam en thee. Het regent een beetje, maar tegen de tijd dat het ontbijt op is, is het droog.

Gouden beelden op de Jokhang tempel in Lhasa

Vanochtend gaan we de Jokhang tempel bekijken. Dit is de meest heilige plaats voor boedisten. Rondom de Jokhang ligt een “cirkelvormige” pelgrimsweg, de Barkhor. Hier lopen elke dag duizende pelgrims uit heel Tibet hun rondjes, altijd met de klok mee, alvorens de tempel te bezoeken. Voor de ingang liggen de bedevaartgangers op hun buik en handen over de grond te schuiven, ze gaan ter aarde, en staan weer op. Ik vind het een vreemd, een beetje zielig gezicht, maar de bedevaartgangers doen het vol overgaven.

Bedevaartgangers voor de Jokhang tempel in Lhasa

Binnen de tempelmuur lopen we de Nangkhor kora, een mini-pelgrimsroute rondom de eigenlijke tempel en een soort galerij die helemaal volhangt met gebedsmolens. Dan gaan we de tempel binnen. Er staat een enorme rij voor het befaamde beeld van Jobo Rinpoche, de gekroonde Buddha Sakyamuni afgebeeld op twaalf jarige leeftijd. Wij gaan niet in de rij staan, maar bekijken al het andere moois wat er te zien is.

Om half één sluit de Jokhang. We lopen een stukje over de Barkhor en bekijken de souvenirkramen. Op de hoeken staan lemen ovens waarin de pelgrims jeneverbestakken verbranden.

Barkor rond de Jokhang tempel in Lhasa

De Tibetanen geloven dat door jeneverbestakken te verbranden de subtiele kanalen en de omgeving schoongemaakt worden. Het offer zal daarnaast de plaatselijke Godheden tevredenstellen.

p’s Middag maken we een wandeling door de stad. We halen geld bij de geldautomaat van de Bank of China, bezoeken de ‘groentenmarket’ en drinken goede koffie bij Dunya./p