Pashupatinath en Swayambunath, Kathmandu

We hadden om half tien afgesproken, maar door het tijdsverschil en de herrie van de straat, is iedereen vroeg wakker.

Vanochtend gaan we naar Pashupatinath, aan de rivier Bagmathi waar boedistische en hindoeïstische crematies plaatsvinden. We worden al snel opgepikt door een gids, die zonder vragen met zijn verhaal begint. Hoewel we geen interesse hebben in zijn diensten, brengt hij ons wel op een balkon met prima uitzicht op de crematieplatformen.

Pashupatinath

De lichamen worden door de mannelijke familieleden op een bamboe drager naar het

Ik vind het eencrematieplatform gebracht. Daar moet het lichaam drie maal in de rondte gaan alvorens het van de drager wordt afgehaald en op de gereedstaande brandstapel wordt gelegd. Het gezicht wordt dan ontbloot, en er wordt melk in de mond gegoten. Tenslotte loopt de oudste zoon nog drie maal rond het lichaam, alvorens hij het in de mond aansteekt.

lichaam wordt naar de crematieplaats gedragen

Een geestelijke bedekt het lichaam dan met nat stro. Hij zorgt er voor dat het lichaam volledig verbrand. De resten en as van het lichaam worden na afloop in de rivier gegooid. De Bagmathi is heilig omdat hij uitmondt in de Ganges in India.
De vrouwen hebben bij de crematie geen actieve rol en mogen alleen toekijken. indrukwekkende ervaring.

We nemen een taxi naar Swayambunath, de apen-tempel. Dat is een behoorlijk lange rit door de smalle straatjes van Kathmandu. Daar aangekomen kopen we wat gebak en drinken voor de lunch.

Swayambunath is het oudste tempelcomplex van Nepal en de grote witte stoepa is het symbool van dit boedistische land. Om er te komen moeten we flink trappenlopen, maar het uitzicht bovenop is fenomenaal. De stoepa heeft prachtige buddha-eyes en de gebedsvlaggetjes wapperen er vrolijk in de wind. Vandaag zijn er nauwelijks apen te zien, maar wel honden.

Swayambunath stoepa met buddha eyes

De tempel is vrij sober. Wel hebben we het geluk dat op dat moment net de monniken bij elkaar komen voor muziek en gebed. Wij kijken door de deur toe hoe het er aan toe gaat en mogen het zelfs fotograferen en filmen.

pWe gaan met de taxi terug naar het hotel en besluiten het verder rustig aan te doen. We gaan hartejagen en een drankje drinken bij Dolce Vita. Daar eten we ook./p