Potala paleis, Lhasa

Vanochtend gaan we de Potala bezoeken. Dit wit-rode paleis van dertien etages en een gouden dak is in de 17e eeuw gebouwd door de vijfde dalai lama. Het is het symbool van Tibet.

De trappen van het Potala paleis zijn een flinke beproeving. We hebben een reservering voor tien uur en mogen maximaal een uur binnen zijn. Toegang 100 Yuan per persoon.

Het bezoek valt mij enigzins tegen. In een uur leidt Norbu, onze vaste Chinese gids, ons langs verschillende woonvertrekken van de dalai lama’s, tempels, buddha’s, een levenswiel, en grote gouden stoepa’s met relieken van Dalai Lama?s. Binnen het uur staan we weer buiten.

’s Middags genieten we van een lunch bij Dunya. Dan nemen we de bus naar Sera. Lijn 503 brengt ons naar het klooster waar tussen drie en vijf de monniken in de kloostertuin debateren over religieuze kwesties.

De monniken discussieren vol overgaven. Sommige zijn bloed-fanatiek. Het schouwspel is heerlijk om van een afstandje te bekijken. Een mooie plaats voor foto’s en video.

’s Avonds (voor de afwisseling) gegeten bij Snowlands. Mijn stoofpotje met aardappel en Yak valt enigzins tegen. Anderen groepsgenoten zijn wel enthousiast over hun eten. De bediening is chaotisch.

Na afloop hebben we nog een drankje gedronken aan de bar van Dunya. Daar zien we ook Marc. Hij vertelt dat een collega-reisbegeleider is opgepakt door de Chinese politie. Ze heeft – in haar naïviteit – stadsinformatie aangevuld met een aantal zinnen geschiedenis en dit opgehangen in de lobby van het hotel. Marc is flink gespannen. Hij moet nu ook zaken voor haar groep regelen.