Shigatse

Om tien uur vertrekken we met de bus naar het Tashilhunpo-klooster. De Chinese gids leidt ons eerst door het complex. Na vijf tempels ben ik de draad wel een beetje kwijt, maar het klooster is prachtig: veel beschilderd hout, bladgoud en monniken in rode gewaden.

Om half twaalf moeten we het klooster verlaten. We hebben even tijd om geld te halen bij de Bank of China en te lunchen.

’s Middags gaan we met de riksja terug naar het klooster. Onze chaufeur is maar een klein mannetje en fietst zich helemaal kapot op de weg die vals plat omhoog loopt. Het zweet gutst van zijn voorhoofd en erg snel gaat het niet. Kosten 10 Yuan (ongeveer 1 euro).

Met Ronald, Noortje en Bert loop ik de Kora. Dit is een pad om het klooster waarlangs honderden gebedsmolentjes staan. Het is een prachtige wandelingen met leuke doorkijkjes. We hebben een fantastisch uitzicht over het klooster met z?n tempels, de stad en de nieuwbouw.

Kora pad

Een Kora is een pelgrimspad rondom een berg of heilige plaats.

Een pelgrimstoch is voor Tibetanen een reis van onwetendheid naar verlichting, van egoïsme en materialisme naar relativering en het gehele leven als geheel ziend. Het Tibetaanse woord voor pelgrimstocht, neykhor, betekend “rondgaan om een heilige plaatst”. Hiervoor is geen specifieke fysieke bestemming noodzakelijk, maar wel een inspirerende tocht die je bewust maakt van de grotere realiteit. Door naar helige plaatsen te reizen, worden Tibetanen in contact gebracht met de iconen en energie van de Boedhisme.

Tegen vijven zijn we terug in het klooster, want rond half zes zullen de monniken met het gebed beginnen. Het begint dan te flink regenen en we moeten schuilen onder een poortje. Samen met een jonge en een oudere monnik wachten we tot de regen minder wordt. Na tien minuten is het weer droog en kunnen we verder.

Vanaf een plekje met mooi uitzicht op de ingang van de tempel wachten we tot de monniken uit verschillende hoeken het plein komen oplopen. Ze dragen een gele keep en gele hoeden (hier leven geelkapmonniken). Voor de ingang zingen en dansen ze een tijd, alvorens ze de gebedszaal binnengaan.

Geelkapmonniken

Wij zijn nieuwsgierig en volgen ze. We nemen plaats op de achterste rij banken. De monniken beginnen een monotoon gezang. Een leidende figuur loopt rond met wierook stokjes.

Een voorzanger start de gezangen. Wij luisteren naar hun liederen en observeren wat er gebeurd. Verschillende chinese groepen lopen arrogant door de zaal en verstoren het gebed. Ze hinderen de leidende hoofdmonnik tijdens de diverse reinigende rituelen.

Tegen zeven uur moeten we de gebedssessie verlaten omdat het klooster om zeven uur sluit voor toeristen.Onderweg lopen we nog langs een dansvoorstelling van monniken. Ze maken live muziek met trommels en grote blaasinstrumenten. Na even kijken lopen we verder om een taxi te nemen naar het hotel (5 Yuan).