Van Nagarkot naar Zhangmu (Tibet)

pVandaag gaan we naar Tibet, de grens over. We rijden daarom terug naar Bhaktapur om een lokale agent op te halen die ons zal assisteren bij de douanaformaliteiten.
Het is een lange rit langs een berghelling met daarlangs een rivier. De lunch gebruiken we op een camping die we bereiken via een lange hangbrug over de rivier. Marc heeft lunchpakketjes laten maken met een sandwich, een apel en een ei. Mijn tonijnsandwich smaakt erg goed./p
img src=”https://beslog.nl/reizen/TibetNepal/images/IMG_1946.jpg” class=”imgleft” alt=”Hangbrug, lunchplek” width=”480″
pDe rit naar de grens is zeer spectaculair. Het landschap is indrukwekkend, de weg heel slecht. Vlak voor Kodari, de grensplaats aan de Nepalese zijde, wordt de bus belaagd door kinderen die uit zijn op onze bagage, of gewoon willen meeliften.
Bij de grens staan de sjouwers al in de rij. Jonge jochies en meisjes die voor een paar centen onze koffers over de grens zullen sjouwen. Wij drinken ondertussen een frisdrankje en vullen de formulieren voor de Nepalese douane in. Dan gaan we lopend over de Friendschip Bridge./p
pAan de overzijde staan de chinesen, daar gaan alle formaliteiten op nummer. Ik ben nummer 13./p
pVervolgens lopen we naar onze bus. De chinese gids staat ons op te wachten met een wit welkomstsjaaltje. Na acht kilometer rijden bereiken we de echte chinese grenspost waar de paspoort- en groepsvisumcontrole plaatsvinden. Weer keurig op rij en op nummer wordt iedereen toegelaten tot de Volksrepubliek./p
pWe brengen de nacht door in in Zhangmu. Marc, de reisleider regelt het eten, zodat we veilig en snel een goede maaltijd kunnen krijgen. Het is rijst met groente (vrij pittig) en loempiatjes. ’s Avonds spelen Noortje, Ronald en ik hartejagen in een cafétje tegenover het hotel. We drinken vooral veel thee, want morgen gaan we de hoogte in en dan zijn koffie en alcohol taboe./p