Van Samye naar Lhasa

Om negen uur houdt onze Chinese gids een rondleiding door het Samye Klooster. Daarna hebben we even vrij om het kloosterterrein en het dorp te verkennen.

Zwarte Stoepa bij het Samye klooster

’s Ochtends tijdens de rondleiding zagen we monniken debateren in de kloostertuin, maar als we ernaar op zoek gaan zijn ze al gestopt. Wel horen we mensen zingen in een huis in aanbouw. Op de bovenste etage zijn ze klei op een vloer aan het aanstampen. Dat doen ze met een flinke groep mensen, een stok met platte schijf in de hand, ritmisch beukend op de klei.

Op de eerste etage worden we door een jongen geroepen om naar een zijkamer te komen. Daar zit een vakman buddha-beelden te beschilderen. Hij is duidelijk trots op z’n werk.

Daarna zijn we nog even buiten de kloostermuur wezen kijken. In Samye wordt een gloednieuwe stad uit de grond gestampt. Tibet zal over enkele jaren helemaal gemoderniseerd zijn.

Om half elf de bus in voor de laatste etappe met de bus, naar Lhasa. Daar komen we om kwart voor zes aan.

Na een korte verfrissing leidt Marc ons naar het Durbar Square en de Jokhang tempel, zodat we de komende dagen hier onze weg kunnen vinden. Direct aansluitend lopen we naar Bar Restaurant Dunya. Dit restaurant wordt geleidt door Nederlanders en hanteerd westerse hygiene normen. We hebben voor het eerst weer eens echt lekker gegeten en na afloop genoten van een biertje op het balkon.