Van Shigatse naar Gyantse

Tegen lunchtijd komen we aan in Gyantse. We eten een noodle-soepje bij een eethuisje met de geveltekst “Heel lekker”. In de middag gaan we met de bus naar het Gyantse klooster. Na de rondleiding beklim ik de grote stoepa. Op elke etage zijn vele nissen met buddha’s.

Gyantse Stoepa

Een stoepa is een bewaarplaats van kostbaarheden. Het is een karakteristiek bouwwerk van een halve bol op een vierkant platform. De oorsprong ligt bij het grafmonument van de Buddha Sakyamuni. Volgens oud gebruik werd de as van de gecremeerde heilige bewaard in een monument. Stoepa’s kunnen grote monumentale gebouwen zijn, zoals de Kumbum-stoepa in Gyantse, maar ook objecten van enkele centimeters hoog.

Als we klaar zijn met het beklimmen van de stoepa is de bus al vertrokken naar het fort. Ik loop met Ruud, Henny en Annemieke via de oude binnenstad terug naar het hotel. Er staan regelmatig koeien voor de huizen. Kinderen komen terug van school en willen wel op de foto als ze hun gezicht op het schermpje mogen terugzien.
’s Avonds eet ik samen met Ronald, Astrid, Heleen, Noortje en Bert in een restaurantje tegenover het hotel. Het is gezellig en goed eten.