Granada

Vandaag gaan we Granada bekijken. De stad Granada was in de Spaanse koloniale tijd in concurrentie met de stad Leon om hoofdstad van Nicaragua te worden. De steden lijken erg op elkaar, maar verschilde van politieke overtuiging. Omdat geen van tweeen de ander deze eer gunde, kozen ze ervoor om Managua, dat precies tussen Leon en Granada in ligt, hoofdstad te maken.

Wij gaan eerst drie uurtjes onder begeleiding van een gids de stad bezichtigen. De gids heeft een koetsje geregeld om ons eerst naar het oude spoorstation te brengen. Het station is nu een soort van technische school en het park van de dichters voor het station een tentoonstellingstuimte van hun laskunsten.

Daarna rijden we naar het kasteel: 1 van de 3 kastelen van Nicaragua. De andere twee zijn El Castillo aan de rivier San Juan en het kasteel op de Islades voor de kust van Granada. Van dit kasteel, vroeger gebruikt als kruithuis, zijn feitelijk alleen nog de witte muur en wachttorens over.

Dan gaan we naar de kerk quot;Mercetquot;. Vanaf de toren hebben we een mooi uizicht over de stad. Je kan goed zien hoe de stad in blokken is verdeeld en dat elk huis een binnenplaats met tuin heeft.

De stadstour wordt afgesloten bij de oude kerk. Vroeger lag deze kerk aan het meer van Nicaragua, maar door de daling van de waterstand is het meer nu 160 meter verderweg komen te liggen.

In het hotel proberen we een Mango te schillen. Dat wordt een ware slachtpartij: het mes is bot en drukt de overrijpe mango volledig in moes.

De temperatuur in Granada ligt boven 34gr, veel te warm voor drukke activiteiten. Rond vier uur gaan we koffie drinken in het Euro Cafe. Ze hebben er goede koffie, gebak en WiFi. Kwart voor vijf is het licht bij de Kathedraal erg mooi voor fotograferen. In een half uur tijd maak ik tientalle fotos van het centrum.

s Avond heerlijk in gegeten bij Dona Conchi. We zaten in de tuin tussen tientallen kaarsen.