De grens over naar Nicaragua

s’Ochtend vroeg zie ik prachtig zonlicht door een kier van de gordijnen van mijn hotelkamer. Ik bedenk dat dit wellicht een goed moment is om foto’s te nemen van de Arenal vulkaan. Ik spring onder de douche om vijf minuten later buiten te staan met mijn camera. Helaas brmoet ik dan constateren dat het licht toch al minder mooi is dan vijf minuten eerder. De top van de vulkaan is alweer omgeven door een paar wolkjes.


Vandaag staat ons weer een vol reisprogramma voor de boeg, met een grensovergang en per openbaar vervoer over de Rio San Juan.

De eerste etappe gaan we met de bus naar Los Chiles. We houden een korte stop bij een boom vol met supergrote leguanen. Een machtig gezicht om die beesten zo massaal en rustig van de zon te zien genieten.


In Los Chiles moeten de uitreisformaliteiten gedaan worden. Dit gaat allemaal vrij makkelijk. Dan nemen we plaats in een prive bootje voor de reis naar San Carlos in Nicaragua. Onderweg stoppen we een paar keer voor het spotten van vogels en schildpadden. Bij de grens is een wachthuisje van het Nicaraguaanse leger waar de kapitein van ons bootje zich even moet melden, om direct verder te varen naar de het kantoortje van de imigratiedienst in de haven van San Carlos. Als we allemaal ons stempel hebben, gaan we naar een restaurantje (Vanessa) om te lunchen.

Ruth heeft een geldwisselaar geregeld bij wie we dolars in cordoba kunnen wisselen. Ik wissel 80 dolar en 300 colones in voor 1600 cordoba.

In de haven ligt een smalle, 20m lange, lage polyester boot van de lijndienst San Carlos-El Castillo. De boot lijkt vol, maar onze bagage ligt al aan boord. Wij moeten dus ook! We wurmen ons langs de mensen en we vinden uiteindelijk allemaal min of meer een plekje. Achterin bij de toeristen of middenin tussen de lokale bevolking.

De reis over de rivier San Juan duurt 2 1/2 uur tot we bij het dorpje Sabolos aankomen. Daar stapt de helft van de pasagiers uit. Onze lodge is de volgende stop vijf minuten later bij de Sabolos Lodge. De prachtige oerwoudhutten zien we al aan de de waterkant liggen.