Isla de Ometepe

Om kwart voor vijf, als het nog donker is, lopen we alweer met de bagage naar het moterbootje in het haventje. De vaart van Somentiname naar Ometepe duurt zo’n twee en een half uur. We zien het licht worden, de zonsopkomst vindt achter wat lichte bewolking plaats. Een half uur voor aankomst worden de contouren van de twee vulkanen – die Ometepe hebben gevormd – duidelijk zichtbaar. De Conception vulkaan (1610m) rookt nog een beetje, de andere vulkaan, de Maderas (1394m) is inactief.

Ons hotel staat in Altagracia, gelegen op de noordelijke helft van het Conception deel. Hoewel Hotel Central slechte recensies op internet had, is het m.i. een heel fijn hotel: service gerichte bediening en redelijke prijzen.

Tegen half vijf, als de zon wat in kracht is afgenomen, huur ik een fiets om wat van het eiland te proeven. Ik besluit naar Playo Santo Domingo te gaan. De weg kent een aantal flinke klimmetjes en gaat voor de helft over heel slechte onverharde weg. Onderweg kom ik een huis-aan-huis processie tegen. Bij elk huis met een met bloemen versiert kruis aan de wegkant, wordt samen gebeden. Zingend, door twee gitaren begeleidt, lopen de mensen dan gezamenlijk naar het volgende kruis. Met enige moeite kan ik paseren en mijn brfietstocht vervolgen.

Volledig bezweet kom ik bij het strandje aan. Ik koop een Cola en fiets dezelfde weg weer terug. Op tijd voor het avondeten, een heerlijke spies mixed grill.