Zeilen in Bocas del Toro

Ik ben vroeg wakker en dat is handig want ik wil mijn was laten doen. Maar als ik de straat op ga, blijkt dat ze in het toeristische Bocas del Toro niet zo heel vroeg beginnen. Om half negen gaat het wasserijtje open en kan ik door naar het ontbijt. Er staan heerlijke dingen op de ontbijtkaart: pannenkoekjes, joghurt met vruchten, heerlijke broodjes en … echte koffie. Na het bestellen moet je wel geduld hebben. Voor pannenkoeken hebben ze zeker een half uur nodig, maar het smaakt verrukkelijk en de koffie is prima.

zeil hijsen

We verzamelen voor het hotel om catamaran te gaan varen. We lopen naar het boothuis en gaan aan boord. Natuurlijk is het eerst even ongemakkelijk om in de netten van het voordek te gaan liggen, maar het voelt snel vertrouwd aan. We varen op de motor weg, maar als snel gaan de zeilen uit, op weg naar Dophins bay.

Ruth ligt relaxed in het net van de Catamaran
Ruth ligt relaxed in het net van de Catamaran

In Dolphins Bay liggen al drie andere bootjes. We zien de dolfijnen – met z’n tween of drieen – af en toe boven water komen. Ik vind het jammer dat ze niet echt dicht bij komen.

We varen door naar een klein coraalrif om te gaan snorkelen. Het is mijn eerste keer dat ik zoiets doe en het is wel even wennen: zwemmen met een duikbril op en ademen door een pijpje. Het water bij de boot is drie tot vier meter diep, maar boven het koraal dichter bij de kant soms slechts een metertje. Je moet dus zo plat mogelijk op het water liggen, want je mag het koraal niet aanraken.

Het rif is prachtig. Er zijn verschillende kleuren koraal van roestbruin, geel en oranje tot helder blauw. Er zwemmen grote scholen kleine visjes en prachtige grotere exemplaren. Het leuke is dat ze helemaal niet bang zijn, ze reageren helemaal niet als ik boven hen zwem.

Na de lunch en een tweede koraalrif is het tjid om weer terug te keren naar Bocas del Toro. De zon brand nog steeds in alle hevigheid en ik voel dat ik tijdens het snorkelen verbrand ben. In de schaduw van het grootzeil is het onder het genot van een biertje toch prima uit te houden.

Bocas del Toro - kaartje