Eerste ervaringen met digitaal lezen

Vandaag kreeg ik mijn eReader thuis. Ik wil graag als een van de eerste ervaren hoe het digitale lezen werkt en voelt.

eReader zo uit de doos
eReader zo uit de doos

In de doos zitten de Sony eReader Pocket Edition (PRS-300), een hoesje voor het apparaat, de gebruikelijke garantie en registratiepapieren, een snel startengidsje en een usb-kabel. De eReader is tien bij vijftien centimeter groot, een centimeter dik en heeft een zogenaamd 5 inch scherm (dat is tweemaal zo groot als dat van een iPhone).

Nadat ik de reader had uitgepakt, kon ik helaas niet direct aan de slag, want de accu moest nog worden opgeladen. Na dertig minuten kwam de reader al automatisch tot leven. Na een uurtje was de accu vol, heb ik de reader losgekoppeld en de setup van de eReader doorlopen. Je ziet dan direct het verschil tussen de e-Ink van de reader en een lcd-scherm. Dit scherm geeft geen licht, en dat is een beetje vreemd voor een elektrisch apparaat. De eerste minuten ziet het er een beetje doods uit, maar het went snel.

De Pocket Edition bedien je met knoppen. Onder het scherm zitten de belangrijkste bedieningsknoppen: een home-knop die je naar het Hoofdscherm brengt, een Back-knop die je naar het vorige scherm brengt, cursor toetsen om te bladeren, een bladwijzerknop en de zoomknop om de letters te vergroten of verkleinen. Aan de rechterkant van het scherm staan genummerde knoppen die corresponderen met de menu-opties op het scherm. Dat werkt allemaal prima, hoewel direct opvalt dat het scherm traag is en flikkert bij het verversen.

e-inkt is net als lezen van papier
e-inkt is net als lezen van papier

Als je gaat lezen, valt direct op dat dit anders is dan bij het lezen van een fysiek boek. Om bij de eerste leespagina tekomen, moet ik pagina voor pagina langs gebruikerlijke bullshit zoals achterflap, titelblad, copyright, nog meer copyright, deeltitel, etc. Bij een echt boek sla je die pagina’s ongemerkt over, bij een eReader moet je er even langs. Het bladeren is in z’n algemeenheid wat onhandig. Je kunt een paginanummer opgeven en daar naartoe springen en je kunt bladwijzers plaatsen en daar naartoe springen.

Als je begint te lezen, en het verhaal boeit, dan vallen de meeste bezwaren snel weg. Een pagina leest lekker weg en je bladert makkelijk door naar de volgende pagina. De e-inkt is heerlijk rustig aan de ogen en de letters zijn haarscherp. De witte achtergrond van het scherm is minder wit dan een echt boek. Dat kan er voor zorgen dat je sneller een lampje moet aandoen dan bij een regulier boek.

De Sony eReader Pocket Edition is ideaal voor snelle lectuur. Ik bedoel van die boeken die je leest om je gedachten te verzetten, maar die geen eeuwigheidswaarde hebben in de boekenkast. Deze reader is gemaakt voor lineair lezen, niet voor opzoeken en naslaan en ook niet om te pronken in je boekenkast. Het is wel ideaal voor op reis: je neemt zoveel boeken mee als je wilt en hoeft je niet een breuk te tillen. De accu hoeft geen probleem te zijn: een pagina weergeven kost nauwelijk stroom, alleen het wisselen van pagina. Volgens Sony kun je er tot 8000 pagina’s mee bekijken of zo’n twee weken lezen.

1 cm dik, met voeding en usb-aansluiting
1 cm dik, met voeding en usb-aansluiting

Lees ook:

Bij bol.com, Gadgets, Persoonlijk en dichtbij