Humax iHDR-5050c digitale televisie decoder

Kabelmaatschappij Caiway gaat dit jaar volledig digitaal en de meeste Nederlandse tv-zenders zijn er al volledig HD, dat was voor mij de aanleiding om uit te kijken naar een HD digitale decorder. Ik ben op zoek gegaan naar een digitale decoder voor High Definition televisie die goed beoordeeld wordt en die een gebruiksvriendelijk vervanging is voor mijn analoge-tv harddisk recorder. Het is de Humax iHDR-5050c geworden.

Qua uiterlijk heb ik enigzins moeten inleveren:
Deze decoder is net iets hoger dan mijn oude Humax IR-FOX C en past niet meer onder mijn lcd-tv. Ook is hij alleen verkrijgbaar is zwart en niet in zilver. Het display op de iHDR-5050c geeft erg fel licht, daar zal ik aan moeten wennen.

De Humax iHDR-5050c heeft een compleet scala aan aansluitingen. Ik gebruik de hdmi- en de optische digitale uitgang in combinatie met een drie jaar oude PHILIPS 32PF9830 lcd-tv en een Denon Receiver. De installatie van de Humax iHDR-5050c is rechttoe-rechtaan en verliep zonder problemen. Caiway smartcard moet in de voorkant van de Humax worden geschoven, stroom aanzetten waarna je meteen de menutaal kon instellen.

De menu’s op het scherm zien er overzichtelijk en mooi uit, ze zijn intuitief te navigeren in combinatie met de prima afstandsbediening.

De Humax iHDR-5050c geeft een mooi beeld met uitstekende kleurweergave en scherpte. De meeste zenders die ik kijk zijn in HD en dat beeld is werkelijk prachtig. Ik kan geen verschil in kwaliteit waarnemen tussen een originele HD uitzending of een teruggespeelde HD opname. Pause live-tv is een top uitvinding. Niet alleen kun je op elk moment de uitzending even pauzeren, je kunt zelfs terugspoelen!

Ik heb mijn Humax iHDR-5050c ook via ethernet op mijn netwerk aangesloten. Opgenomen programma’s zijn dan via FTP te kopieren van de harddisk van de Humax naar mijn desktop computer. Dit gaat niet erg snel, maar verder zonder problemen.

De Humax iHDR-5050c kent wel enkele bugs in de software. De geluidssterkte is soms – en bij bepaalde zenders – niet regelbaar via de Humax. In dat geval moet ik teruggrijpen naar volumecontrole van de TV. Ook springt het apparaat regelmatig vanuit stand-by aan, wat onnodig stroom kost. Een ander foutje is dat bij het starten van de decoder de hdmi-verbinding met de televisie soms niet goed tot stand komt. De Humax moet dan even stand-by en aangezet worden, waarna het probleem is opgelost. Dit zijn kinderziektes die na een firmware upgrade verholpen moeten kunnen zijn.

Mijn conclusie: de Humax iHDR-5050c is een prachtig apparaat, zeer gebruiksvriendelijk en uitstekende beeld- & geluidskwaliteit, maar met een paar kleine foutjes.