Designing for content rich sites

Jared Spool is de oprichter van User Interface Engineering en een van de meest aansprekende sprekers op het gebied van usability. In de UX-LX-workshop op donderdagochtend sprak Jared Spool over het geurspoor van links dat een gebruiker volgt op zoek naar informatie (“the scent of information”).

Bol.com is een website met duizende pagina’s leuke informatie en miljoenen producten, maar hoe vinden de klanten waar ze naar op zoek zijn? Jarred Spool vertelt dat zijn onderzoek aantoont dat de informatie zelf de gebruiker moet aantrekken, in plaats van dat de gebruiker ernaar op zoek moet gaan.

Gebruikers hebben behoefte aan kwalitatief goede links met veel “trigger-woorden” om opweg te worden geholpen. Trigger-woorden, daar is de gebruiker naar op zoek: woorden die veelvuldig gebruikt worden als kapstok voor het onderwerp dat men zoekt. Een korte link bevat weinig trigger-woorden en heeft dus weinig geur, zodat de gebruiker minder zeker is van wat er achter die link schuil gaat. De beste links zijn tussen de 7 en 12 woorden lang. Kleinere links bevatten te weinig trigger-woorden, in langere links gaan de trigger woorden ten onder in ruis.
Navigatie bevat over het algemeen weinig woorden. Er is weinig ruimte voor trigger-woorden, waardoor de geur van de link er beperkt is. Navigatie-ingangen worden daardoor vaak verkeerd geinterpreteerd en verward.

“Wat is de belangrijkste ruimte van een hotel, als je daar na een lange reisdag aankomt? De slaapkamer!” Wat is de belangrijkste pagina van een website? De content- of productpagina!

Het ontwerpen van een website moet beginnen het de inhoud, de content, dat is het doel van de gebruiker. Daarna is er een goed ontworpen website nodig, die het gebruikers mogelijk maakt om vol zelfvertrouwen de links te volgen naar de content.

Jared Spool heeft vooral onderzoek gedaan naar het gebruik van Ecommerce websites. Ecommerce websites hebben het voordeel dat de aanbieder en de gebruiker beide een duidelijk doel voor ogen hebben, namelijk aan- dan wel verkoop van een artikel. Hij onderscheidt drie archetype pagina’s: a) contentpagina’s; b) galleries; (bij groter sites aangevuld met departments en stores) en c) de homepage. De navigatie gaat 1) via categorie-galleries naar de content, 2) via featured content op de homepage of categoriepagina’s of 3) via search.

Er blijken dan drie voorspellende indicatoren van usability problemen te zijn:

  1. Gebruik van de back-button (de geur van de link was te zwak, de gebruiker gokte verkeerd)
  2. Pogo-sticking (het veelvuldig springen van categoriepagina naar content en terug).
  3. Gebruik van search (met uitzondering van zoeken naar uniek indentificeerbare zaken, zoals boeken op titel of auteurs bij naam).

Jared Spool pleit voor een beperkte hoeveelheid maar aantrekkelijke featured content. Als er teveel featured content is, dan is de ruimte voor categorieën beperkt, dan zijn er weinig trigger-woorden en een mager geurspoor naar de doelpagina waar de klant naar op zoek is. Mega-dropdowns zullen dit niet oplossen, want mensen bewegen pas met hun muis als ze besloten hebben wat ze willen doen. Daarnaast bevatten ze vaak vooral korte links met weinig trigger-woorden…
Jared Spool vertelde dat de websites met de beste “scent of information” die van cnn.com en bbc.co.uk zijn. De categorieën zijn op deze websites omringd door content, waardoor ze rijk zijn aan trigger-woorden.

Meer post over UX-LX Lissabon