Flores (video)

Onze eerste kennismaking met Flores is bij het binnenvaren van de haven van Labuhanbajo. Een bruizende plek. ’s Avonds gaan we naar een restaurantje dat ze Paradise noemen. We hebben uitzicht op de haven en zien de bootjes liggen. Het is heerlijk. We zien de zon ondergaan.

Het ruige terrein maken de aanleg van infrastructuur op Flores moeilijk. De grote weg van oost naar west vraagt altijd veel tijd en geduld. Gelukkig is omgeving vaak zo bijzonder, dat het geen straf is om er wat langer van te genieten.

In de buurt van Ruteng wandelen we langs de Manggarai dorpen Nea en Ne’ha. De dag ervoor was er een inwijding van een huis. Er zijn 35 varkens en drie buffels geofferd. Het vlees wordt verdeeld onder de mensen die hebben bijgedragen. De sfeer is er uitgelaten.

In Riung gaan we een dag met een bootje op pad. Eerst even langs de vliegende honden die er in de mangrovenbomen langs de kust de dag doorbrengen. Daarna op zoek naar fijne snorkelplekken. De video toont mooie onderwaterbeelden van koraal en koraalvissen.

Aan het eind van het filmpje overnachten we in het Franciskaner nonnenklooster. De kamers zijn klein, de bedden hard en het avondeten saai.
Aan de weg ligt een leuk authentiek dorp. De mensen doen hier hun dagelijkse dingen.