Bestemming Colombia

“Colombia, is dat niet het land van drugs en geweld.”
Maar tijden veranderen. Nu is het weer veilig in Colombia en kan je ook in de beruchte stad Medellín in een café weer gewoon samen met de stamgasten naar voetbal op de tv kijken.

Is it safe?
Short answer:yes.
Fine print: anything can happen. Jut as anything can happen in your home country, (…) Compared with neighbouring countries, in particular Venuzuela and Ecuador, Colombia is much safer. The avarage traveler visting the destinations included in this book will run little risk. The principal concern should be safety in the cities. A street-savvy traveler who keeps their wits about them is unlikely to be mugged, and if they are, coughing up what small amount of cash is on hand should avoid any further confrontation.

The risk of kidnapping or guerilla-inspired violance is negligible. (…) Remote pockets of the country, especially the high mountens and deep jungle, continue to be controlled by the Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) and/or paramilitaries. (…)

Bron: Lonely Planet Colombia, 5th edition june 2009

Een bezoek aan de toeristische gebieden zoals het koffiegebied (‘Eje cafetero’), Cartagena, Santa Marta, San Andrés, Provincia en Leticia levert geen veiligheidsrisico’s op indien de normale voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Dit geldt ook voor de rijkere wijken in de grote steden Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Popayán, Pasto en Villavicencio en de departementen Cundinamarca en Boyaca.

Bron: Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken | Meer info: Travel advise NZ; GB

Dus dit jaar wordt mijn vakantiebestemming Colombia. Een land dat nog niet veel toeristen trekt, maar enorm veel te bieden heeft. De hoofdstad Bogotá ligt op 2600 meter hoogte ligt tussen de bergen. Het is een stad van koloniale kerken én wolkenkrabbers en met zijn kronkelwegen en kleurige gebouwen. Deze stad steekt menige koloniale stad in Zuid-Amerika naar de kroon.

Op het platteland worden koffie, bananen en maïs verbouwd. En de natuur kent weelderige nevelwouden, maar ook woestijnen met rode aarde, hoge cactussen en bizar geplooide zandformaties. Het Nationaal Park Los Nevados is een spectaculair park van vulkanen en kratermeren op een hoogte va zo’n 4000 meter.

Colombia is ook het land van indianen. Ze staan op de markt met vers fruit, armbandjes, wollen sjaals, manden en terracotta potten.

Op mijn reis trek ik door het gebied waar de Colombiaanse koffie wordt verbouwd: de Triángulo del Café, een heuvelachtig gebied dat ingesloten wordt door besneeuwde Andespieken.

Aan het eind van de reis gaan we naar de Caraïbische Noord-westkust, met oerwoud, blauwe zee, hagelwitte stranden en de schilderachtige plaats Cartagena.

[raw]

Colombia (Baobab groepsreis) weergeven op een grotere kaart
[/raw]