Indiaanse sculpturen en paardrijden in San Agustín

Indiaanse sculpturen in San Agustín Colombia

Het kleine plaatse San Agustín in de provincie Huila is vooral bekend van de sculpturen die Precolumbiaanse beschavingen er hebben achtergelaten. Wij overnachten bij Hector op de Hacienda Anacaona.


Natuurlijk gaan we naar het Archeologisch park San Agustín om de sculpturen te bekijken. In de beelden komen een vijftal thema’s continu terug: de goden tonen vruchtbaarheidssymbolen (bijv een piemeltje), de geestelijken houden een masker voor, de krijgers hebben een “dubbele ik” in de vorm van een dierfiguur op de rug, je ziet er sarcofagen en je hebt gestileerde dieren zoals de adelaar, slang en kikker.

Na een goed stuk vlees voor lunch in een restaurant aan de rand van San Agustín gaan we ’s middags paardrijden door de omgeving. De meeste reisgenoten kunnen niet paardrijden, maar de paarden zijn allemaal erg mak en lief. Mijn paard wil graag voorop lopen en bergop ook graag wat sneller. Gelukkig luistert ze wel als ik aan de teugels trek en “PARE” roep! Halverwege stoppen we voor wat “jugo naturales”. Aan het eind van het pad liggen nog een paar historische San Agustín sculpturen en sarcofagen en dan is het tijd om weer de zelfde weg terug te rijden. Al met al een heerlijke middag, hobbelen op een paard.