Medellín, stad van Botero

Medellín is de tweede stad van Colombia. Een miljoenenstad. Het centrum is overweldigend, qua hoeveelheid mensen, maar vooral qua herrie. Winkels prijzen hun artikelen aan door met megafoons hun aanbiedingen te promoten. Na een uurtje wandelen door de winkelstraten waren we doodop.

Ons hotel Nutibara ligt aan het Plaza Botero. Op dit plein staan een groot aantal reproducties van Fernando Botero’s beelden. Het werk van Botero is direct herkenbaar aan de gladde, opgeblazen vormen en de onnatuurlijke verhoudingen van lichamen en voorwerpen. De mond, ogen, neus en oren zijn kleiner dan in de realiteit. De gezichten lijken “typisch” Zuid-Amerikaans. Vrouwen hebben kleine borsten die niet lijken te passen bij hun dikke billen en dijen. Op het Plaza Botero worden de beelden vooral gebruikt om mee op de foto te gaan“. Vrouwen, meisjes en hele families poseren voor de beelden. Toen wij er waren werd er zelfs een bruidsreportage gemaakt.

fernando botero beeld van vrouw met kindFernando Botero is geboren in Medellín en de stad is daar trots op. Botero schonk een groot deel van zijn collectie aan de Colombiaanse Banco de la República, op voorwaarde dat het werk permanent vrij te bezichtigen zou zijn. Een groot deel van Botero’s werk is tentoon gesteld in het Museo d’Antioquia dat aan het Plaza Botero ligt.

Beeld van Fernando Botero - Paard
Medellín is de ‘stad van de eeuwige lente’, met het hele jaar door zo’n 25 graden. In dit klimaat is het heerlijke om buiten te eten of op een terras te zitten. Op onze laatste middag in Medellín speelde de lokale voetbalclub Atlético Nacional tegen de aartsrivaal La Equidad uit Bogota. In een gezellige groene buitenwijk was een uitgaanscentrum voor de rijkere Paisas. De sfeer was erg te vergelijken met WK-wedstrijd van Oranje. Mensen droegen wit groene shirts, petjes en vlaggen en alle kroegen zaten vol. Een erg leuke middag om mee te maken.