Apple TV vergroot de afstandsbedieningenterreur

De Apple TV 2 is een klein apparaatjeWat is Apple TV?
Apple TV is een beetje vreemde mediaspeler zonder ingebouwde harddisk. Het concept is gebaseerd op toegankelijkheid van externe media of het Internet via het gekoppelde netwerk (ethernet of wifi). Je kan de Apple TV op drie manieren gebruiken: 1) Je laat de Apple TV de muziek of films afspelen of 2) je streamt de content van je iPhone, iPad; of 3) je streamt de content vanuit iTunes naar de Apple TV. In de eerste situatie kun je de Apple TV bedienen via een afstandsbediening of met de Remote-app van Apple op een iPhone of iPad. Het streamen van iPhone, iPad of iTunes wordt de Airplay functie genoemd.

Veel verschillende afstandsbedieningenDesignprincipes
Het merk Apple staat voor goed design en gebruiksvriendelijke producten. Bij de Apple TV 2 is het bedrijf mijns inziens bij het ontwerpen doorgeschoten in z’n #1 designprincipe ‘Keep it Simple‘ ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. De ontwerper van Apple heeft de volumecontrole geschrapt. De functie zit niet op de afstandsbediening, maar ook niet in de operatingsoftware.

Als je de Apple TV aanzet en muziek laat spelen, dan schrik je je rot: het uitgangsvolume van de Apple TV is vele malen sterker dan van de meeste andere apparaten. Om het volume te dimmen tot een redelijk niveau, moet je het volume op je televisie of versterker lager zetten. De Apple TV heeft ook geen instelling om het standaardvolume te wijzigen. Iedere keer als je wisselt van invoerapparaat (bijv. de digitale tv-ontvanger of de blu-rayspeler) naar de Apple TV dan schrik je je rot van het grote volumeverschil. Het is dan van belang om afstandsbediening van je televisie of versterker bij de hand te hebben.

Muziek luisteren moet genieten zijn. Als je een mooi nummer hoort, wil je het graag harder zetten, maar dat kan niet bij Apple. Om door de muziek te navigeren kun je de afstandsbediening van de Apple TV of een iPhone/iPad gebruiken. Op de afstandsbediening zitten twee knoppen (menu en play/pauze) en een cursortoets (omhoog, omlaag, links, rechts en select). Ook de Remote Software voor de iPhone/iPad kun je gebruiken om muziek te selecteren, maar ook deze kent geen volumecontrole. Je kan met Remote muziek kiezen op artiest, album, playlist of Genius-mix. Waar je met een normale remote ook het geluid kan regelen, kan dat bij Apple niet. Dus grijp ik weer in de grote stapel afstandsbedieningen die ik al heb liggen. De afstandsbedieningenterreur is door Apple alleen maar groter geworden. Gebruiksvriendelijk? Nou nee!