Cu Chi Tunnels in Vietnam

Vanuit Ho Chi Minh City bezochte we de Cu Chi Tunnels.

De Cu Chi tunnels liggen langs de weg naar Tay Ninh, ongeveer 35 km ten noordwesten van Ho Chi Minh-stad. Het is een gigantisch ondergronds tunnelcomplex dat tijdens de Vietnamoorlog diende als schuilplaats voor de Viet Cong. Aan het eind van de jaren veertig werden de eerste tunnels door de Viet Minh gegraven in de strijd tegen de Fransen. De Viet Cong breidde het tunnelstelsel uit tot een netwerk van meer dan 265 km! Er verrees een complete ondergrondse stad, met woonkamers, slaapvertrekken, commandoposten, keukens en zelfs een operatiekamer.

Zonder het te weten bouwden de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog de basis voor de 25e infanteriedivisie precies boven het tunnelcomplex en gaven ze de Viet Cong de gelegenheid ’s nachts verrassingsaanvallen op het kamp uit te voeren. Toen ze de tunnels ontdekt hadden, trachtten ze de tunnels te ontruimen. Ze zetten honden in om de tegenstander in de tunnels op te sporen, maar die raakten gedesoriënteerd door de peper die de Viet Cong rondstrooide. Er werden veel nepingangen en valkuilen gebouwd om de vijand te misleiden. De originele tunnels zijn erg smal, maar een aantal tunnels is groter gemaakt, zodat ook westerse mensen een beeld kunnen krijgen van de omstandigheden waaronder vele Vietnamezen tijdens de oorlog geleefd hebben.