Design research

Waarom zou een ontwerper onderzoek moeten doen? Hij kan het toch gewoon maken en laten gebruiken. Als het faalt, moet hij iets nieuws ontwerpen. Als het werkt, kan hij het misschien verbeteren. Maar als je alleen leert van gemaakte fouten, ontdek je niet waar onontdekte behoeftes liggen. Het grote succes ligt in het vervullen van onontdekte behoeftes.

user researchDesigners gaan vaak af op hun intuïtie. Ze verspillen regelmatig tijd, geld en energie door dingen te maken die puur gebaseerd zijn op eigen aannames. Leren door te falen is een dure manier van leren. En er is een veel snellere, goedkopere manier om te leren. Door onderzoek te doen. Dat hoeft niet duur te zijn en je hebt er ook niet heel bijzondere geleerde mensen voor nodig. Onderzoek moet net goed genoeg zijn.

Onderzoek is niets meer dan vragen stellen en op een nette manier de antwoorden interpreteren. Wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd om nieuwe kennis te creëren. Toegepast onderzoek – gebruikt de kennis van het wetenschappelijk onderzoek – om nieuw onderzoek te doen voor een bepaald doel. Het helpt de mensheid daadwerkelijk een stapje verder. Design research richt zich op het begrijpen van mensen voor wie we ontwerpen. Design research is geen garantie voor succes. Iets wat in het laboratorium heel goed werkt, doet dat wellicht niet in de ‘echte wereld’.

Design research leert ons dus waar de gebruiker behoefte aan heeft. Maar onderzoek is niet vragen wat mensen leuk vinden. Leuk is subjectief. Onderzoek is niet wat mensen haten. Veel mensen doen dingen die ze zeggen niet leuk te vinden.

We moeten dus onderzoek doen, maar hoe? Het onderzoekproces is in essentie vrij simpel:

  • Formuleer vragen
  • Denk erover na
  • Observeer het onderwerp
  • Interview mensen
  • Analyseer de gegevens

Het belangrijkste onderdeel van onderzoek is vragen stellen. De beste vragen zijn simpel, specifiek, te beantwoorden en praktisch. Bespreek je vragen in het ontwerpteam. Bekijk ze kritisch en daag jezelf uit om ze scherper te formuleren.
Observeren is goed kijken, zodat zaken opvallen waar je normaal gesproken overheen kijkt. Voor echte observaties moet je je veilige kantoor verlaten. Observeren van mensen doe je in het wild. Wat je hebt gezien, moet je vervatten in een verhaal met de persoon die je observeert in de hoofdrol. Als je meerdere vergelijkbare verhalen hebt opgetekend, kun je ze een label geven: dit is nieuw inzicht. Al je verzamelde inzichten zullen leiden tot conclusies. Daarmee kan je aan de slag.

Bezig zijn met onderzoek en de resultaten uit onderzoek geven je inzicht die je werk als ontwerper zullen beïnvloeden, waardoor je succesvoller kan worden.
Kwantitatief onderzoek kan je vertellen welke opties het beter doen dan anderen, maar het zal je niet vertellen waarom. AB-testen bijvoorbeeld: welk van deze twee ontwerpen – ontwerp A of ontwerp B – levert de beste conversie op? Kwantitatief onderzoek laat je optimaliseren voor een lokaal maximum. Je haalt ermee het maximale uit je huidige systeem. Design research laat je niet alleen vragen “hoeveel”, maar vooral “waarom”?

Onderzoek doen hoeft geen elitaire bezigheid te zijn. Iedereen kan het doen.

Vrij gebaseerd op Just enough research van Erika Hall