[Video] Oerang Oetans kijken in Borneo

Oerang oetangs zijn fascinerende dieren. Zouden we ons in hen herkennen? Hun genen komen voor 96% overeen met die van de mens.

Ze zijn rustig en verlegen. Je ziet ze zelden in het wild. Maar er zijn twee plaatsen in Borneo waar de kans om ze te zien heel groot is: in het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre (in Sabah) en in het Semonggoh Wildlife Rehabilitation Centre (in Sarawak). De twee centra vangen jonge verweesde oerang oetan op en brengen ze terug naar de natuur als ze daar klaar voor zijn.

De beesten worden op vaste tijdstippen bijgevoerd. Het publiek kan dan meekijken. In Sepilok komen soms meer dan 500 toeristen kijken.

Sommige opgevangen oerang oetan raken helaas verslaafd aan het menselijk contact en het eenvoudige voedsel. Twee oerang oetangs gaan dagelijks op bezoek bij een lokaal restaurant en krijgen dan broodkorsten te eten. Voor hen is terugkeer naar het wild niet waarschijnlijk.

Semenggoh
Semenggoh