De Phantom crash

Het was een weekend in augustus met veel buien en wind. Toen tegen drieën de wind even ging liggen en de zon doorbrak wilde ik er wel even uit. Ik ging op de fiets met de DJI Phantom 2 naar een mooi plekje om te vliegen. Ik reed langs de Hollandse IJssel over het Hooglands Jaagpad van IJsselstein naar Nieuwegein tot ik bij de watertoren een leuk plekje dacht te hebben gevonden. Een veldje tussen de bomen met een klein meertje.

Meertje bij A2 Nieuwegein
Meertje bij A2 Nieuwegein

Ik dacht ‘prima plek om te vliegen. Geen bebouwing, veel ruimte. Uitzicht op IJsselstein en de A2′.

Na de kalibratie stuurde ik de Phantom 2 Vision+ naar 55 meter hoogte om het uitzicht op IJsselstein vast te leggen. Ik filmde de A2 waar de auto’s rustig voorbij zoefde. De bomen waren donker groen en de honden rende over het veldje. Families liepen langs met kinderen en hun hondjes. Ze wierpen stokken in het meertje en de honden wierpen zich vol overgave in het water om de stok weer te halen.

Op 30% batterijcapaciteit bedenk ik dat ik de vlucht langzaam moet beëindigen. Op dat moment komt er net een man met een grote bouvier aangelopen. Om – voor mens en dier – veilig te kunnen landen, moet ik de vlucht even verlengen. De man ziet mij staan en wordt nieuwsgierig. De bouvier blaft een keer naar de Phantom. Ik stuur het model een paar meter de hoogte in en dirigeer het daarna van me weg, boven het meertje. We praten wat, terwijl ik de Phantom een bocht laad maken, zodat hij niet te ver weg vliegt. De phantom vliegt langs wat struiken boven het meertje. Ik moet de bocht scherper maken om een boom te ontwijken, maar het model reageert minder snel dan ik had verwacht. De rotors raken de bladeren van de boom. De DJI Phantom 2 stort in het water!

Ik haast mij om de plek van de crash te bereiken. Ik moet naar de andere kant van het meertje. Deze waterkant is met struiken en hoge brandnetels omgeven. Van de Phantom 2 is niets meer te zien. Ik maak een inschatting van de plek waar het moet zijn neergestort. Ik moet het vieze water in. Ik doe m’n sweatshirt uit en gooi m’n zakken leeg. Ik besluit sportschoenen en broek aan te houden. Ik loop het water in dat snel dieper wordt. Na een meter heb ik het water op m’n buik. Na nog een meter zie ik een witte vlek in het water. Ik graai, maar voel niks. Ik graai nogmaals en hebbes! Ik heb het model in mijn handen, het is vies van wier. De batterij knippert nog…

Ik pak mijn spullen bij elkaar en haast me terug naar huis – om te douchen en het model te drogen.

Ik heb de Phantom eerst flink uitgeschut en met een doek gedroogd. Daarna heb ik hem drie uur voor een ventilator gezet en 24 uur gewacht. Pas de volgende dag heb ik er weer een batterij in gezet. Vol verwachting zette ik hem aan. De LED’s gingen vrolijk branden. Ik startte de motoren; die zoemde alsof er niets was gebeurd. Ook de camera deed het nog; de film en foto’s waren gered. Nog een laatste check: de gps. En ook die deed het nog, de gps ving nog 7 satellieten op. Let’s fly!

Mijn learnings van deze vervelende ervaring:

  1. Blijf rustig
  2. Vlieg alleen op snelheid als je dat met volle concentratie kan doen. Als je wordt afgeleid, kun je best de Phantom stil in de lucht laten hangen, dan kun je geen fouten maken.
  3. Wees zeker van een volledige gps-fix. Als de gps – door bomen, bergen of gebouwen – moeite heeft om een fix te krijgen, bestaat het risico dat hij de fix ook weer verliest. Vliegen is dan extra risicovol.
  4. Blijf ver weg van struiken en bomen. Het zijn geen vrienden van je Phantom 2
  5. Een crash in water hoeft niet het einde van je DJI Phantom 2 Vision+ te zijn. Maak hem snel schoon en droog. Zet het model pas weer aan als hij echt volledig droog is.

Happy flying!