Spelen met de Cheerson CX-10 nano drone

Ik zag op Youtube de CX-10 nano drone en wilde hem graag eens zelf proberen. Deze super kleine quadcopter is slechts 42 x 42 milimeter groot. Ik kocht ‘m bij Bangood.com voor 13 euro, maar moest er 24 dagen op wachten voor hij werd thuisbezorgd.
Cheerson CX-10 nano drone
Je laat hem in een kwartier op aan een usb-kabel voor vijf minuten vliegplezier. Tijdens het laden brand er in de usb-stekker een rood lampje. Als de rode lamp uit gaat, is de drone volledig opgeladen en haal je de kabel los.

In de remote control (afstandbediening) plaats je twee AAA-batterijen.
Remote control
Er zijn twee type remote control: de meeste rechtshandigen gebruiken een remote control met aan de linker kant een stick die van voor naar achter niet automatisch in neutraal springt (=left trottle). Deze is om de hoogte te controleren. De rechter stick springt altijd wel in neutraal: hiermee bestuur je de drone naar voren, achteren, naar links en rechts. Als je een “right trottle” remote control hebt, dan is alles omgedraaid.

Zet de remote control aan met de on-off schakelaar (er knippert een rood licht).
Je zet de drone aan met de ienie mini schakelaar onder de oplaad connector, de blauwe leds van de drone knipperen. De remote control biept twee keer om aan te geven dat er verbinding is.

Start met het opstartprotocol: Dit doe je door de linker stick eerst helemaal naar onder te duwen en de rechter stick naar links. Dan duw je de linker stick helemaal naar voren (1 biep) en weer terug helemaal naar achter (weer 1 biep). De blauwe leds van de drone branden nu continu.

Let op: je drone staat nu aan en is klaar om te vliegen
Besturing van de drone vraagt oefening. Verwacht niet dat je in een paar minuten het vliegen volledig onder controle hebt. Het vraagt oefening om vaardig te worden in het bedienen van de remote control.

Linker stick
Duw de linker stick een klein stukje naar voren: de motoren starten, laat de drone voorzichtig opstijgen. Door de linker stick naar voren of naar achter te bewegen controleer je de hoogte.
Links en rechts laat je de quadcopter draaien naar rechts en naar links. Kijk hiermee uit, want je raakt snel gedesoriënteerd. De rode leds van de quadcopter geven aan wat de achterzijde is. Alleen als je tegen de rode leds aankijkt is, is links ook echt links.

Rechter stick
Met de rechter stick gaat de drone bewegen naar in de richting van de stick. Plaats de drone met de rode leds naar je toe.
De rechter stick naar voren, drone gaat vooruit. Rechter stick naar achter, drone gaat naar achter.
De rechter stick naar links, drone gaat naar links. Rechter stick naar rechts, drone gaat naar rechts.
Simpel, toch?

Instellen van de RC Gevoeligheid
De CX-10 remote control heeft een instelling voor de gevoeligheid: Laag (=30%); Gemiddeld (=50%) en Expert (=70%). Hoe hoger de gevoeligheid, des te sneller de drone reageert. In het algemeen is een lage gevoeligheid al moeilijk genoeg.
Druk op de linker stick (trottle stick) je hoort 1 biep ten teken van Gevoeligheid = Laag. Druk nogmaals voor Gevoeligheid = Gemiddeld; je hoort twee bieps. En een derde maal voor Gevoeligheid = Expert. Druk nogmaals om weer in de mode Gevoelgheid = Laag te komen.

Als de drone moeilijk stil in de lucht te houden is, is het tijd om te trimmen en kalibreren.

Trimmen
Trimmen doe je om de propellors alle vier even hard te laten draaien.

 1. Plaats de drone op een groot horizontaal vlak, bijv. een gladde vloer.
 2. Zet de remote control in gevoeligheidsmode Expert (druk meerdere malen op rechterstick tot je drie bieps hoort)
 3. Start de motoren en geef zoveel gas dat de drone nog net op de vloer blijft staan.
 4. Als de drone van z’n beweegt in het horizontale vlak, kun je dit corrigeren door te trimmen.
 5. Gebruik de trim knoppen op de remote control (de kleine knopjes met pijltjes). Beweegt de drone naar links, dan druk je op de trimknop naar rechts en vice versa. Beweegt de drone naar je toe, dan druk je op de trim knop die van je af wijst, et.
 6. Doe dit totdat de drone stil op z’n plaats blijft hangen.
 7. Keer terug naar Gevoeligheid = Laag door 1x op de rechter stick te drukken.

De gyro kalibreren
Kalibreren doe je om de gyroscope zo in te stellen dat het weet wanneer de drone recht hangt.

 1. Zet de remote control in gevoeligheidsmode Expert (druk meerdere malen op rechterstick tot je drie bieps hoort)
 2. Houdt de sticks twee seconde als in onderstaande afbeelding:
  Kalibreren remote control

  Linker stick links-onder en houdt vast, rechter stick links-boven en houdt vast.
 3. De leds op de drone knipperen als het kaliberen is gelukt.
 4. Keer terug naar Gevoeligheid = Laag door 1x op de rechter stick te drukken.

Tip 1: Flipping

 • Druk 1x op de rechter stick, zodat je 1 biep hoort.
 • De eerstvolgende beweging van de rechter stick bepaald de richting van de flip.
  Cool, he!

Tip 2: Propellors vervangen
Een quadcopter heeft vier propellors, maar ze zijn niet alle vier identiek. De tegenover elkaar geplaatste propellors zijn hetzelfde, de naastgelegen propellors zijn in spiegelbeeld. Houdt hier rekening mee als je propellors gaat vervangen. Er zijn vier vervangende propellors meegeleverd.