Kort bezoek aan Jakarta

Na een rechtstreekse vlucht van veertien uur arriveerde we ’s ochtends vroeg we in ons hotel in Jakarta.
Een uur later zaten we in drie verschillende taxi’s op weg naar het oude centrum van Jakarta. In de koloniale tijd van Nederlands Indië, toen de stad Batavia heette, bouwde de Nederlanders hier grote statige gebouwen. Het plein Taman Fatahilla – tussen het voormalige stadhuis en postkantoor – is het net een pretpark: je kan er roze verkleden en op roze fietsen fietsen. En als je er als blonde Nederlander overheen loopt, willen alle lokale toeristen met je op de foto. Als je ven wilt afkoelen is het leuk om Cafe Batavia binnen te gaan. Je waant je direct honderd haar terug in de tijd.
We hebben de oud Hollandse ophaalbrug bekeken op Tiang Bendera. Voor 5000 Rp mag je erop. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de oude VOC Haven en pakhuizen. Bij de scheve Syahbandar bewakingstoren kwamen we een man tegen die ons wel door de omgeving wilde rondleiden. Na de VOC gevangenis en pakhuizen liepen we richting haven. Via een pondje kwamen we in een woonwijk.

Voormalige stadhuis in Jakarta
Voormalige stadhuis
Hollandse ophaalbrug op Tiang Bendera