Reis door Java en Bali

Ik wilde ooit weer terug naar Indonesië, omdat de mensen er zo ontzettend aardig zijn, het land zo rijk en groot. Dus toen ik nog even last-minute weg wilde, was de een reis door Java een goede optie. Ik koos uiteindelijk voor de Sawadee reis Java en Bali Hoogtepunten.

Na een lange vlucht, starten we in Jakarta. En hoewel dit vooral een grote metropool is, is het voor ons Nederlanders wel leuk om de oude stad te bezoeken. Je krijgt er een beetje een beeld bij de geschiedenisverhalen over Nederlands Indië. Op het Fatahillah Square moest ik met vele locals op de foto.

’s Lands Plantentuin te Buitenzorg, is een hortus botanicus in de Indonesische stad Bogor

We bezochte de botanische tuin van Bogor, tot 1949 ‘s Lands Plantentuin te Buitenzorg. Deze tuin stamt uit 1817. Buitenzorg was de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. De tuin telt 12.000 plantensoorten en 3.000 orchideesoorten. Terwijl wij achter onze Nederlands sprekende gids aanliepen, werden we omsingeld door grote groepen schoolkinderen. En ook nu moesten we weer met een aantal op de foto. Op het meer achterin het park drijven de enorme bladeren van de reusachtige Braziliaanse waterlelies, de Victoria Regia. En ook heel bijzonder: in de bamboetuin bevindt zich nog een kleine Nederlandse begraafplaats.

Savoy Homann hotel in Bandung heeft een art-deco stijl

De eerste stad waar we verbleven was Bandung. Bandung staat bekend om de Hollandse koloniale huizen. Wij verbleven in het klassieke art-deco hotel Savoy Homann gebouwd in 1939. ’s Avonds liepen we langs het grote stadsplein waar de lokale bevolking dan samenkomt om te socializen. Daarna gingen we op zoek naar authentieke eetgelegenheid. We kozen een street food tentje. Ze hadden er geen bier of cola, maar wel lekkere bakmie met groente.