Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem heeft een heerlijke aromatische en frisse geur en smaak en daar kun je deze prachtige limonadesiroop van maken.

Ik gebruik 850 g kristalsuiker en 20 gram citroenzuur per liter vlierbloesemextract. Citroenzuur kun je kopen bij drogisterij-speciaalzaak en winkels als De Tuinen.

  1. Pluk een zak vol vlierbloesems
  2. Haal zo veel mogelijk takjes weg, deze zorgen voor een bittere smaak, en doe de vlierbloesems in een grote pan.
  3. Vul de pan met water tot de bloesems onder water staan.
  4. Doe een theedoek over de pan en laat het vlierbloesemmengsel trekken voor 24 uur.
  5. Giet het mengsel over in een andere pan door een vergiet, de vlierbloesems hebben hun werk gedaan en mogen weg.
  6. Giet het vervolgens weer over in de andere pan, nu door een kaasdoek, zo houd je een heldere bloesemextract over.
  7. Weeg hoeveel vloeistof je nu hebt. Per liter heb je 20 gram citroenzuur en ongeveer 1 kilo suiker nodig. Zelf gebruikte ik 850 gram suiker per liter en vond dit qua zoetheid perfect.
  8. Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur, zorg ervoor dat het net niet kookt, anders gaat dit ten koste van de smaak. Doe de suiker en citroenzuur erbij. Verwarm de siroop en blijf roeren tot de suiker in de siroop is opgelost. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten.
  9. Giet de siroop met behulp van een trechter in schone flessen. Steriliseer de flessen van te voren met soda en kokend water zodat je de siroop langer kan bewaren.

Het plukken van de vlierbloesem is eigenlijk heel eenvoudig, want de vlier vind je overal, vooral aan de rand van een weiland of weg. De bloesems kan je plukken tussen mei en juni. De struik kan wel 5 meter hoog worden en tijdens het plukken van de schermen is dat soms best vervelend, want de mooiste volle schermen zitten natuurlijk altijd bovenin. Knip voorzichtig de volle schermen af. Voorzichtig omdat je zoveel mogelijk stuifmeel wil bewaren, daar zit nl heel veel smaak in en die wil je natuurlijk juist in de vlierbloesemsiroop hebben.

De vlierbloesems trekken vaak vele kleine vliegjes en andere beestjes aan. Spoel de bloesems niet af, want daarmee spoel je ook het stuifmeel weg. Ga naar buiten om te bloesems te prepareren. Knip zoveel mogelijk de takjes van de bloesems, om zoveel mogelijk bloemetjes in een emmer te kunnen proppen. Indien er toch nog een paar vliegjes achterblijven is dat niet heel erg, je zeeft het later nog dus daarmee haal je eventueel achtergebleven ongedierte wel weg.