Op bezoek in Granada

Afgelopen week ben ik op bezoek geweest bij Hubert en Annelies die een paar maanden verblijven in Spanje. Op dit moment wonen ze in de prachtige stad Granada. Ik vond het heel erg leuk dat ik hen daar kon opzoeken, samen de stad te verkennen, en een paar keer gezellig een drankje met tapas te doen.

Dag 1 – Albaicin

Albaicín is de Moorse wijk van Granada. De wijk ligt op een heuvel tegenover het Alhambra. In de 13e eeuw was dit een zeer welvarende wijk met paleizen en grote villa’s. De wijk Albaicín is een doolhof van smalle straatjes en pleinen.

Na de verovering van Granada in 1492 door de katholieke Koningen werden in deze Moorse wijk de oorspronkelijke moskeeën afgebroken en vervangen door kerken. In de wijk is maar één Moors paleis overgebleven, het zogenaamde Dar al-Horra. Andere Moors overblijfselen zijn de Arabische badhuizen. Het stoomgebied van de hamam is bedekt met geperforeerde gewelven met een veelvoud aan licht
conische lichtkoepels met lobvormige en stervormen (foto onder).

Dag 2 – Alhambra

Het Alhambra is een middeleeuws complex van paleizen in Granada. Het stamt uit de periode van de Moorse overheersers en betekent het Rode Paleis (qasr alhamrā) in het Arabisch. Het Alcazaba fort bevindt zich strategisch op een heuvel en is vanuit een groot gedeelte van de stad Granada te zien. Binnen de muren van het complex tref je de schitterende Arabische Nasriden-paleizen en de prachtige tuinen van zomerpaleis Generalife.

We begonnen in het vrij te bezichtigen Paleis van Karel V. Keizer Karel de vijfde huwde in 1526 in Sevilla met Isabella van Portugal. Het stel bracht hun wittebroodsweken door in de Nasrid-paleizen van het Alhambra van Granada. De keizer bedacht toen dat hij hier wel zou willen wonen en gaf opdracht om een paleis voor hem te bouwen. Het werd een immens vierkant renaissance-paleis met in het midden een grote cirkelvormige binnenplaats.

Om kwart over 1 mochten we de Nasrid paleizen binnen gaan, want daarvoor moet je reserveren. Je komt binnen in Mexuar, het oudste gedeelte van het Alhambra. Door de vele restauraties en reconstructies, is het niet meer te herleiden hoe dit deel er oorspronkelijk uitzag. De plinten zijn bedekt met tegels en hebben het motto van Alamares, het wapen van Karel V.

Daarna kwamen we in Fachada de Comares, met z’n marmeren vloer. De gevel scheidde het publieke deel van het private deel van het paleis. De rechterdeur leidde naar de familievertrekken. De linkerdeur leidde naar de hoofdvertrekken van het paleis.

Via de verschillende Nasrid paleiszalen kom je achtereenvolgens op drie binnenplaatsen: 23) de binnenplaats van Arrayanes met z’n prachtige spiegelende vijver; 25) de binnenplaats van de leeuwen; en 29) de groene binnentuin van Linaraja.

De Zaal van de Koningen (Sala de los Reyes) zaal kan worden betreden vanaf de Binnenplaats van de Leeuwen (Patio de los Leones) via drie portieken met drie bogen. De bogen zijn versierd met gebeeldhouwde ruitjes en ondersteund door fraaie zuilen. De Europese stijl (de kunstenaars waren waarschijnlijk Genuezen) geeft
de multi-culturele mode van de 14e eeuw weer.

De Zaal van Twee Zussen werd zo genoemd vanwege twee grote marmeren tegels in de vloer. Deze zaal bevond zich in het midden van een reeks kamers waar de sultans vrouw (Zoraya) en familie woonden. Het gestuukte plafond heeft een ingewikkeld honingraat patroon.

De zaal werd gebouwd in opdracht van Mohammed V. Er zijn bedkamers met in elkaar grijpende plafonds die in verbinding staan met de vertrekken van de keizer (Karel V) en, via een balkon, met de binnentuin van het Partal (Patio de Linaraja).

Na het bezoek aan de Nasrid paleizen gaan we verder met Partal.

Het Partal Paleis werd gebouwd door de Nasrid heerser Mohammed III die regeerde over het Emiraat van Granada. In tegenstelling tot de Nasrid Paleizen die door de Spaanse vorsten werden gebruikt, kwam het Partal-paleis in privé-bezit en werd door de eigenaars meermaals verbouwd.

We sluiten het bezoek af met paleis de Generalife, het zomerpaleis en landhuis van de Nasridische sultans van Granada. Ook dit paleis werd gebouwd tijdens de regering van Mohammed III (1302-1309).

We komen binnen via de tuinen. De Generalife is een van de oudste bestaande Moorse tuinen. Daarna lopen we richting de Patio de la Acequia (Hof van het waterkanaal) met een lange vijver omzoomd door bloembedden, fonteinen en paviljoenen.

Leuk weetje: vroeger was het zomerpaleis verbonden met het Alhambra met een overdekte gang over het ravijn dat deze delen nu scheidt.

Na het paleis vervolgen we onze weg omhoog via de Escalera del Agua, de trap met een waterstroom langs de leuningen.

Aan het eind van de middag wandelen we rustig via de Jardines Altos (High Gardens) terug naar beneden, naar de stad.