Gent

4 Juli begon mijn midweek België. De reis was lastig, want ik kreeg onderweg – net voorbij Antwerpen – een klapband, nadat ik op een kassei was gereden. Het duurde twee uur voordat de Belgische Wegenwacht VAB arriveerde. De aardige VAB-er nam de moeite om mij met los wiel naar een bandenshop te brengen, waar ze een tweedehands band op de velg wilden zetten. Drie uur later dan verwacht arriveerde ik in het Ibis Budget Dampoort.

Op diverse reisblogs had ik gelezen dat een rondvaart een goede manier is om de stad Gent op een leuke manier te leren kennen, Er zijn een aantal rondvaartbedrijven in de stad actief. Je kan zie niet missen. Ze bieden allemaal het zelfde rondje aan voor dezelfde prijs (dat is zo vastgesteld door de gemeente).

Terwijl we langs de grachten vaarden, vertelde de aardige gids-kapitein over de rijke geschiedenis en cultuur van Gent. Hij wist veel leuke feitjes en anekdotes te vertellen. En zo kon ik met een rondvaart Gent op een ontspannen manier verkennen, genieten van de zon, het uitzicht en foto’s maken.

we voeren langs het Gravensteen, een 10e-eeuwse waterburcht. Op dag twee heb ik dit museum bezocht. Het Gravensteen werd gebouwd in opdracht van Filips van de Elzas, de graaf van Vlaanderen, aan het einde van de 12e eeuw. Graaf Filips wilde zijn heerschappij en autoriteit over de stad laten gelden, en de bouw van het Gravensteen was om indruk te maken en als residentie voor de graaf en zijn bestuur. Tijdens de audiotour hoor je het verhaal over de naam “Gravensteen”. Steen was in de 12e eeuw een nieuw en exclusief bouwmateriaal. En Filips wilde met de naam ook duidelijk maken dat dit de burcht van de graaf was.

Vanuit mijn hotel was de Vrijdagmarkt de eerste historisch spot waar ik langs kwam. Er staat het standbeeld van Jacob van Artevelde. In ene de hoek van het plein vind je Ons Huis-Bond Moyson gebouwd als een coöperatief winkelcomplex voor de Gentse Werkersbond. In de andere hoek van het plein staat het Toreken, een charmant middeleeuws gebouw met een torentje.

Gras en Korenlei

Als je op zoek gaat naar het hart van Gent, kom je al snel op de Graslei en Korenlei, twee prachtige kades langs de rivier de Leie in het historische centrum van Gent. Ze staan bekend om hun pittoreske uitzicht, charmante architectuur en levendige sfeer. Vroeger waren het belangrijke handelskades, waar schepen uit verschillende delen van Europa aanmeerden om hun goederen te verhandelen, zoals graan, koren, textiel en specerijen. Er staan prachtige historische gebouwen die teruggaan tot de 12e eeuw. Het is een mix van verschillende bouwstijlen, waaronder gotisch, barok en renaissance. Veel van deze gebouwen zijn goed bewaard gebleven en dragen bij aan de sfeer van een levendig openluchtmuseum. Langs de kades vind je talloze gezellige terrasjes waar je kunt genieten van een drankje terwijl je uitkijkt over het kabbelende water en de voorbijvarende bootjes. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van het bruisende leven van Gent.

Van Sint-Michielskerk naar Stadhuis

Daarna bezocht ik de imposante Sint-Michielskerk, een gotische kerk die dateert uit de 15e eeuw. Het is een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Gent. Binnenin zag ik het wereldberoemde schilderij “De Aanbidding van het Lam Gods” van de gebroeders Van Eyck. Ik steek de rivier de Leie over via de Sint-Michielsbrug, een van de meest pittoreske bruggen in Gent. Wat de brug zo bijzonder maakt, is dat het je een prachtig uitzicht hebt op de torenrij van Gent: naast de torens van de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal kun je ook de Belfort-toren zien. Er worden heel wat selfies hier gemaakt.

Andere bezienswaardigheden

Oude Vismijn. https://goo.gl/maps/WLXQUat4FmiM24KR9 

Groot Vleeshuis  https://goo.gl/maps/F4g9DnGiTBHE4XLF8 

Gents Manneke en meiske pies  https://goo.gl/maps/NawNPqGdaGpsumpR9 

Achtersikkel 

Kaart van Gent in Belgie - (c) beslog.nl
©2023. beslog.nl
Kaart West en Oost-Vlaanderen - (c) beslog.nl
© 2023 beslog..nl
kaaart van België - (c) beslog.nl
©2023 beslog.nl