Brugge

Brugge, een betoverende stad verscholen in het westen van België, trekt in de zomer vele bezoekers vanwege zijn tijdloze charme en goed bewaarde middeleeuwse architectuur. De pittoreske grachten en intieme pleinen bieden een unieke sfeer die reizigers blijft boeien. Van chocolade proeven tot het bewonderen van de werken van Vlaamse meesters, Brugge is een boeiende stad voor iedereen.

Dag drie in België: ik reisde van Gent In Oost-Vlaanderen door naar Brugge in West-Vlaanderen. Ik had gepland om te parkeren op de Oesterparking (€ 2,50/dag) achter het station, maar die was helaas vol. In de parkeergarage van het station betaal je de hoofdprijs, dus later die dag heb ik de auto daar alsnog neergezet.

CC BY-SA 2.0 bewerking OpenStreetMap.org

Als ik in een stad arriveer, loop ik intuïtief altijd eerst naar het centrum, in dit geval de Markt. Ik liep achter een paard en wagen richting het belfort. De eerste indruk was overweldigend.

De Markt

Het indrukwekkende Belfort torent hoog boven de Markt uit. Met zijn 83 meter hoogte biedt de toren een panoramisch uitzicht over de stad. Een belfort diende in de middeleeuwen als een uitkijktoren, archief, en ook als een symbool van de stedelijke onafhankelijkheid. Het belfort Brugge is UNESCO-werelderfgoed.

Aan de oostelijke zijde van de Markt staat het Provinciaal Hof. Dit imposante gebouw met zijn neogotische architectuur werd in de late 19e eeuw gebouwd als de zetel van de provinciale overheid. Daarnaast ligt het Historium, een interactief museum dat ik op dag twee heb bezocht. Aan de noordzijde van de Markt vind je een rij van prachtige historische huizen met opvallende gevels. Deze huizen hebben een rijke geschiedenis en zijn uitstekende voorbeelden van de traditionele architectuur van Brugge. Nu zitten er restaurants en bars in deze panden. Aan de westelijke zijde van de markt zie je onder andere het Huis Craenenburg met karakteristieke trapgevel en Huis ’t Gouden Hoofd.

Boottocht

Daarna wilde ik een rondvaart gaan doen, want dat was me in Gent goed bevallen. De Boottocht in Brugge viel me echter tegen: de kapitein vertelde geen leuke anekdotes, hij vaarde op hoge snelheid en bedelde om fooi. Wel gaf de boottocht me de gelegenheid om mooie foto’s en videos te maken.

Burg

Als je van de markt naar het oosten loopt, kom je op een tweede plein: de Burg. Dit plein lijkt te bestaan uit twee delen: een plein voor het stadhuis van Brugge, waar je ook de Basiliek van het Heilig Bloed vindt. En een rustig deel van het Burgplein, met een bladerdak van bomen, waar je rustig kunt zitten op de stoeltjes die er staan.

Links van het stadhuis vind je de oude Civiele Griffie, een van de oudste renaissancegebouwen van Vlaanderen. Rechts van het stadhuis, verstopt in de hoek, de Basiliek van het Heilig Bloed. Binnen vind je het relikwie van het Heilig Bloed van Jezus Christus. Dit relikwie, dat wordt vereerd als een belangrijk aandenken aan het lijden van Christus, trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen.

Musea in Brugge

Ik heb in Brugge vier musea bezocht, drie daarvan vond ik zeer toegankelijk. Het frietmuseum over de herkomst van de aardappel en frietcultuur in België. In de kelder van het museum lekker friet eten. Het museum Choco-Story over de herkomst van cacao en het maken van chocolade. Op het eind van de rondgang kun je een workshop pralines maken bijwonen. Het Historium is een modern museum dat over het leven in de middeleeuwen vertelt. Je kunt kiezen uit een VR-ervaring, of een multimediaal verhaal (of beide). Ik heb het multimediale verhaal over een knecht van Jan van Eyck gedaan. Dit was vermakelijk, maar ook een raar contrast: moderne technologie die uitlegt hoe hard het leven in de middeleeuwen was.

Het Groeningemuseum toont schilderijen van de wereldberoemde Vlaamse primitieven. Hier krijg je onder meer Jan van Eycks Madonna met kanunnik Joris van der Paele te zien.

Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ van Jan van Eyck

Rondleiding Brouwerij de Halve Maan

Als je in België bent – en graag geniet van een goed glas bier – dan ga je natuurlijk een brouwerij bezoeken. In Brugge bevind zich Brouwerij de Halve Maan: de fabrikant van onder ander Brugse Zot en Straffe Hendrik. Tijdens een rondleiding zie je waar dat heerlijke bier gebrouwen wordt, leggen ze uit hoe het brouwproces werkt, vertellen ze over de geschiedenis van de brouwerij en krijg je wat achtergrond over die fameuze bierleiding die onder Brugge doorloopt – van de brouwerij naar de bottelarij.

Rozenhoedkaai

Heb ik dan nog wat gemist? Ja er is nog veel meer: bijv. het meest gefotografeerde plekje van Brugge, de Rozenhoedkaai. Het Jan van Eyckplein met de Poortersloge, Tolhuis en standbeeld van Jan van Eyck. Het Begijnhof en het Minnewaterpark. De Bonifaciusbrug bij de Onze-Lieve-Vrouwkerk. En de Sint-Salvatorskathedraal, waar mijn hotel naast lag.

Rozenhoedkaai ’s avonds

Veel plezier in Brugge!