Mijn Parijse Ontdekkingen

Dag 1: Aankomst en Montmartre

Mijn reis begon op Amsterdam Centraal, waar ik rond 9 uur de Eurostar nam naar Paris Gare du Nord. Na een comfortabele rit kwam ik om half 1 aan in Parijs. Vanaf het station wandelde ik naar het Avenir Hotel Montmartre, gelegen aan de Boulevard Rochechouart. Omdat de check-in pas na 14:00 uur was, liet ik mijn koffer achter bij de receptie en begon ik aan mijn verkenning van de stad.

Ik wandelde omhoog naar Montmartre, waar ik verschillende bezienswaardigheden bewonderde, waaronder Le mur des je t’aime, Rue Norvins, het panoramische uitzicht vanaf de Sacré-Cœur, de beroemde Rue Lepic, Place du Tertre, Café Le Consulat, Clos Montmartre, en La Maison Rose. Na deze verkenning keerde ik terug naar het hotel om in te checken.

Voor het avondeten had ik een tafel gereserveerd bij La Boite aux Lettres, een restaurant aan de Rue Lepic waar ik online goede recensies over had gelezen.

Dag 2: Fietstour en Quartier Latin

De tweede dag begon met een ontbijt in het hotel, bestaande uit een vers croissantje, een stuk stokbrood met jam of La Vache Qui Rit-kaas, koffie en jus d’orange. Om 9:15 uur vertrok ik met de metro vanaf halte Anvers voor een fietstour met BajaBikes (ook bekend als Fat Tire Bikes). De tour begon bij de Eiffeltoren en voerde ons langs bezienswaardigheden zoals het Grand Palais, de Militaire School, Les Invalides, Place de la Concorde, Het Louvre, Eglise du Dome, de brug van Alexander III, Champs Elysées, en via de oevers van de Seine weer terug naar het startpunt.

Na de tour besloot ik te lunchen met een crêpe en appelsider in plaats van het door de gids aanbevolen restaurant La Coupole in Montparnasse. Na de lunch wandelde ik naar Parc Luxembourg, waar mensen op het gras zaten te picknicken. Via de Fontaine Médicis liep ik het Quartier Latin in.

Een van de tips van de gids was om wat te drinken bij Café de la Nouvelle Mairie. Ik werd echter afgeleid door de filmlocaties uit de Netflix-serie Emily in Paris. Ik bezocht Terra Nera, het restaurant dat in de serie Gabriels restaurant is, en Boulangerie Moderne, waar Emily haar eerste pain au chocolat haalde. Ik genoot er van een appeltaartje en een koffie.

Daarna liep ik langs het Pantheon naar de Notre Dame, vanwaar ik de metro terug naar mijn hotel nam. Het diner genoot ik bij een restaurant vlak achter mijn hotel aan het Square d’Anvers.

Dag 3: Le Marais

De derde dag stond in het teken van de wijk Le Marais. Ik begon de wandeling bij Place des Vosges, dat eigenlijk meer een parkje is met vier fonteinen, tussen oude gebouwen. Via een poortje in een van de hoeken liep ik naar Hôtel de Sully. Ik liep langs Le Centre Pompidou, maar kocht geen kaartje. Wel bekeek ik even de Strawinsky-fontein met zijn vreemde draaiende beelden. Via het oudste huis van Parijs (teleurstellend) liep ik naar Hôtel de Ville, dat voor de Olympische Spelen al was aangekleed met grote promotiedoeken. Daarna liep ik langs het Louvre en de piramide. Na wat ronddwalen kwam ik bij Palais Royal; een prachtige schaduwrijke tuin met veel mensen die picknickten of wat luierden in de zon. Het Palais Royal heeft een leuk binnenplein met zilveren bollen sculpturen en een soort dambord-plein.

Via de Tuilerieën tuinen liep ik naar de Arc de Triomphe over de Champs-Élysées. De Louis Vuitton winkel in de vorm van een stalen koffer viel op. Aan het eind van de middag nam ik bij de Eiffeltoren een rondvaartboot over de Seine. De zon was inmiddels heel fel, de temperatuur was 26 graden.

Daarna nam ik de metro terug naar het hotel. Voor ’s avonds had ik gereserveerd bij Peppe Martyrs pizza. Die pizza was echt heel goed, super luchtige en toch knapperige korst, heerlijke ham.

Dag 4: Quartier Latin

Voor de laatste dag had ik een wandeling in Quartier Latin op internet gevonden. Die wandeling begon bij Saint Andre op Bd Saint-Michel. Ik wandelde langs Église Saint-Séverin en daarna Musee de Clugny.

Ik kocht een ticket voor het Pantheon dat net open ging. Het is een ruim gebouw dat lijkt op een kerk. In het midden hangt de slinger van Foucault. Er zijn vitrines met prachtige kunstobjecten. Bovenop heb je een prachtig uitzicht op de stad, de Eiffeltoren en de Sacré-Cœur. In de kelder liggen de cryptes van helden van Frankrijk, zoals Madame Curie, Voltaire, Rousseau.

Tegen vier uur haalde ik mijn koffer op in het hotel en liep naar Gare de Nord om met de trein terug naar Nederland te reizen. Het was een onvergetelijke reis vol prachtige bezienswaardigheden, heerlijk eten en inspirerende ontmoetingen. Parijs, je was geweldig!