Gambia

Gambia is een relatief populaire zonbestemming voor Europeanen in de winter. Langs de kust, in de omgeving van de hoofdstad zijn, vele hotels van twee tot vijfsterren. Je kan heerlijk relaxen bij het zwembad van je hotel of op het strand, maar je kan ook het land in trekken. Er zijn talrijke leuke excursies te doen. ’s Avonds valt er heerlijk te eten, in het restaurant van je hotel, of in een van de vele restaurants op de Senegambia strip.

Gambia is een van de kleinste landen van Afrika (iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen). Het ligt in West-Afrika, direct aan de Atlantische Oceaan. Het land is verder aan drie zijden omgeven door Senegal. De hoofdstad van Gambia is Banjul maar verwacht er niet teveel van want Banjul doet een beetje slaperig en loom aan. In Banjul ligt ook de internationale luchthaven. De grootste stad van Gambia is Serekunda.

Het land kent een subtropisch klimaat waardoor het het gehele jaar door mooi weer is met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Tijdens onze zomermaanden is er in Gambia een klein regenseizoen. Door dit type klimaat heeft het land naast prachtige stranden ook een schitterende natuur met interessante flora en fauna.

Het landschap in Gambia is licht glooiend. Dwars door het land loopt de goed bevaarbare rivier de Gambia. Langs de kust liggen vele zandstranden. De delta van de Gambia-rivier is vrij moerassig met een mangrovebegroeiing. Het noorden van Gambia heeft een parklandsavannelandschap met lange grassen, struiken en bomen. Ten zuiden van de Gambia-rivier begint de bossavanne.

In Gambia spreekt men vooral Engels, maar er worden ook lokale talen gesproken zoals Woluff, Mandinga, Fula en andere. Het is over het algemeen veilig om door Gambia te reizen, de criminaliteit is er laag. Gambia is een voormalige Engels kolonie die in 1965 onafhankelijk werd. Het is sinds dien een democratische republiek. De belangrijkste bron van inkomsten in Gambia is de visserij, de landbouw en toerisme.

In Gambia reis je vooral per taxi: er zijn drie soorten taxi’s; de groene Tourist Taxis, de gele shared of Town Taxis en de Bush Taxis, dit zijn meestal minibusjes. Van tevoren dien je een prijs af te spreken, afdingen is hierbij gebruikelijk. Het huren van een auto is af te raden door de slechte wegen en de onduidelijke verkeersregels. Een towntrip in een gele taxi kost rond D30. Een taxi huren voor een dag, bijv. voor een dagje Banjul, kost D1000 – D1500. Om het binnenland te bekijken wordt een jeepsafari aangeraden.

In Gambia is het tijdens onze wintertijd één uur vroeger dan in Nederland. Het tijdverschil met Nederland gedurende onze zomertijd is twee uur vroeger.

Afdingen is een must in Gambia, behalve in bars, restaurants en supermarkten.

Inhoud van dit hoofdstuk

De Atlantische kust

De Atlantische kust

Het touristische strand, de hotels en restaurants zijn in Gambia geconcentreerd in de tien kilometer kust van Bakau tot Kololi. Dit kleine gebied biedt alles voor een relaxte strandvakantie. Er is een goede infrastructuur, brede wegen en moderne gebouwen....
Fort James

Fort James

Fort James op James Island (of Kunta Kinteh Island) is een zeer indrukwekkend eiland om te bezoeken. De plaats is erg bekend geworden door de serie "ROOTS", over de slavenhandel omstreeks 1860. Het eiland ligt in de Gambia rivier zo'n 40 kilometer...
Serekunda

Serekunda

Serrekunda is Gambia's grootste stad. Dat was niet altijd het geval, 20 jaar geleden was Serrekunda niet meer dan een dorp. Sindsdien is het enorm uitgegroeid, zonder plan voor de uitbreiding heeft de stad een aantal kleinere dorpen verzwolgen. Het is...

Bezienswaardigheden in Gambia

 1. De markt in Serekunda, de grootste stad van Gambia, is een belevenis op zich. Op deze markt kan je letterlijk alles kopen: van echte (of nep) Rolexen tot tweedehands jerrycans, of van slippers tot geiten. Op deze markt doet de lokale bevolking de boodschappen. Het allerleukste is, nadat je zelf uitgeshopt bent, om gewoon rustig langs de kant te gaan zitten en mensen te kijken. Kijk niet gek op als de Gambianen op drukke toon en met dito gebaren onderhandelen over een aankoop of als een pas aangeschafte geit gewoon mee wordt genomen in de taxi.
  Serekunda market
 2. Tussen de mangrove bossen verscholen ligt de avontuurlijke Lamin Lodge. Het is zo goed verscholen omdat het twee verdiepingen tellende gebouw zelf compleet van Mangrove hout is gemaakt. Dit geeft Lamin Lodge een het bijzondere uiterlijk van een enorme boomhut. Eigenlijk is deze lodge een oesterfarm maar omdat het er zo uitzonderlijk mooi is, is er nu dus ook een lodge gevestigd waar je heerlijk kan eten en drinken. Omdat de oesters zich in Gambia aan de wortels van de Mangroves vastzetten gaan de vrouwen bijna dagelijks bij eb het water op om de oesters van de wortels te steken. De oesters worden gekookt gegeten en van de schelpen worden dus wegen gemaakt. Vanuit Lamin Lodge kan je ook deelnemen aan fishingtrips en vogelaartrips of gewoon lekker rondvaren in een bootje.
 3. Het vissersdorpje Tanji is met name leuk in de namiddag omdat dan alle vissers weer terug keren met hun vangst (waaronder haaien, zeeschildpadden en barracuda’s) en de vrouwen komen helpen om de vis naar het strand te brengen. De vis wordt meteen ter plekke gerookt waardoor er in het hele dorp een zware geur van gerookte vis hangt. Met de ondergaande zon, de rook van de visrokerijen, de pirogues (kano’s) op het strand en de prachtige traditionele kleding van de vrouwen ben je verzekerd van een paar mooie foto’s. De verzameling van duizenden koelkasten op het strand, welke NIET elektrisch aangesloten zijn en waar de vis tijdelijk in wordt bewaard, is echt lachwekkend.
  Tanji
 4. De heilige kachikally Krokodillen Pool in Bakau. Volgens oud animistisch gebruik wordt deze poel bovennatuurlijke genezende kracht toegedicht voor met name onvruchtbaarheid. Nog steeds komen vele vrouwen van heinde en ver om zich te wassen met het heilige water in de hoop op een goede vruchtbaarheid. In de poel leven zo’n 80 krokodillen waarvan je de meeste kan aaien! Of dat nu komt doordat ze gevoerd worden of dat het inderdaad heilige krokodillen zijn weet niemand. In Gambia zijn meerdere van deze Pools te vinden (sommige met, andere zonder krokodillen) maar de poel in Bakau ligt het meest dichtbij het toeristengebied.
  Bakau kachikally museum and crocodile pool
 5. Makasutu, ecologisch project is een prachtige ecologische bos waar je uren kan wandelen en genieten van de prachtige natuur om je heen. Makasutu Culture Forest is een goed voorbeeld dat toerisme en milieubescherming hand in hand kunnen gaan. Verwonder je tijdens de wandeling over de felle kleuren van de grote vlinders die aan je voeten landen en verbaas je over de tropische vogels die het woud rijk is. Er zijn in grote getale bavianen aanwezig in Makasutu. Ook een kanotochtje door de mangrovebossen in het park is een aanrader en voert langs lange mangroven wortels en rivieroevers bezaaid met krabben en andere rivierbewoners.
 6. Vijf minuten lopen vanaf het toeristische gebied ‘Senegambia’ ligt Bijilo Monkey Forest. Je kan hier verschillende apen en prachtige vogels als de Neushoornvogel, in het wild zien. Voor deze trip hoef je niet echt een gids in te huren, want het is heel makkelijk te vinden en individueel goed te ondernemen. Op de weg ernaar toe zal je ongetwijfeld aangesproken worden door ‘bumpsters’ die je apenootjes willen verkopen, maar het voeren van de dieren is absoluut verboden. In het park moet je een Ranger van het park zelf inhuren.
 7. Fort James op James Island is een zeer indrukwekkend eiland om te bezoeken. De plaats is erg bekend geworden door de serie “ROOTS”, over de slavenhandel omstreeks 1860. Het eiland ligt in de Gambia rivier zo’n 40 kilometer verwijderd van Banjul. Ten tijde van de slavernij werd het eiland gebruikt als verzamelpunt voor de slaven die op het Afrikaanse vasteland gevangen waren genomen. Op het eiland werden de slaven een aantal weken gevangen gezet om hen voor te bereiden op de grote reis overzee naar diverse plantages in o.a de Verenigde Staten, de Antillen en Suriname. Dit voorbereiden gebeurde door op een zeer onmenselijke manier de slaven geestelijk en fysiek af te zwakken zodat er aan boord van de zeeschepen geen opstand uit zou breken. In het dorpjeJuffureh, op het vasteland bij de aanlegsteigers voor de pirogues (kano’s) richting James Island, is een museum te vinden met objecten, verhalen en schilderijen uit de slaventijd.

Lokaal eten

 • Benachin of Jollof rice — een traditioneel West Afrikaans rijst gerecht met uien, kruiden, tomaten (of tomatenpuree) gecombineerd met vlees, vis of groenten.
 • Chicken Yassa — kip gekookt met uiten, zwarte peper en limoen of citroen.
 • Domoda — stoofpot met vlees, rijst en satesaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *