Jökulsárlón

Jökulsárlón (letterlijk “gletsjerrivierlagune”) is een groot gletsjermeer in het zuidoosten van IJsland, aan de rand van het Vatnajökull Nationaal Park. Aan de kop van de Breiðamerkurjökull gletsjer, ontwikkelde het meer zich nadat de gletsjer zich begon terug te trekken. Het meer is sindsdien in wisselend tempo gegroeid door het smelten van de gletsjer. Het bevindt zich nu op 1,5 kilometer van de oceaan en heeft een oppervlakte van ongeveer 18 km². Het is nu het diepste meer van IJsland geworden. De omvang van het meer is sinds de jaren 1970 verviervoudigd. Jökulsárlón wordt een van de natuurwonderen van IJsland genoemd.

tot 14:15

Het Jökulsárlón-meer ontstond ongeveer 60 jaar geleden, op slechts 250 m van de Atlantische Oceaan, en op 3 km van Vatnajökull. Vatnajökull lag aan de kustlijn van de oceaan en liet ijsbergen in de oceaan vallen. De gletsjer begon echter elk jaar snel landinwaarts te drijven en liet onderweg diepe kloven achter. Die kloof werd gevuld met smeltwater en brokken ijs. De brokken ijs verzamelen zich aan de monding van de ondiepe uitgang van het meer, smelten samen tot kleinere ijsblokken en rollen uit in zee. In de zomer smelten de ijsbrokken en rollen door het kanaal de zee in. In de winter bevriest het meer en blijven de ijsbrokken op hun plaats. Het Jökulsárlónmeer, het “gletsjermeer”, is naar verluidt in de afgelopen 15 jaar in omvang verdubbeld. De enorme ijsblokken die van de rand van de Vatnajökull afkalven zijn ongeveer 30 meter hoog, waardoor de lagune vol ijsbrokken ligt.

Gezien de huidige terugtreksnelheid van de Vatnajökull, wordt verwacht dat er in de nabije toekomst een diepe fjord zal zijn op de plaats waar nu Jökulsárlón is.