Kelimutu vulkaan

De vulkaan Kelimutu heeft drie kraters met meren in prachtige verschillende kleuren. Het water word door mineralen gekleurd. De kleurwisseling die de verschillende meren in de loop der jaren hebben ondergaan zijn zeer raadselachtig. In 1987 was het groen/blauwe kratermeer nog rood, waarna het in december 1991 zwart werd en daarna dus groenblauw. Het helgroene kratermeer was ooit blauw en het zwarte kratermeer wit.

Vroeger was de Kelimutu de berg der geesten. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen hier in de meren hun eeuwige rustplaats vinden. Zo’n vijftig jaar geleden werden er nog  waterbuffels en varkens in de meren geofferd.

Er is een bekende legende over de Keli Mutu, een koning, koningin en hun twee kinderen. Zoon Konde en dochter Meja werden verliefd op elkaar en kregen een zoon en later nog twee kinderen. Om een ramp te voorkomen moesten Konde en Meja een graf graven waarin al het goud en de aardnoten van de familie werden gelegd. Daarna moesten ze afwachten. De koning en zijn kleinkinderen gingen op een andere plek staan en daar afwachten.

In drie dagen en nachten lang zag men drie meren van verschillende kleuren ontstaan. Het eerste kratermeer ontstond op de plek waar het goud en de rode aardnoten begraven waren. Dit meer was rood. Op de plek waar Meja en Konde hadden gestaan was een blauw meer ontstaan. Daar waar de koning met de drie kinderen had gestaan ontstond het witte kratermeer. Volgens het volksverhaal worden de goede en slechte zielen over de meren verdeeld.

Kratermeren van Kelimutu op Flores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *