Zicht op Trinità dei Monti vanaf de Spaanse Trappen

Rome

Rome wordt soms overlopen door toeristen. En sommige bezienswaardigheden – zoals de Vaticaanse musea – zijn zo bijzonder dat niemand ze wil missen. Wellicht dat ook jij in één roes door de bijna 7 km lange gangen dwaalt. En tegen de tijd dat je eindelijk de Sixtijnse Kapel bereikt, staar je omhoog naar Michelangelo’s fantastische plafond om te mompelen “oh ja, ook mooi”.

Het niet moeilijk om te genieten van de Eeuwige Stad.

Met een beetje planning kunt je de drukste tijden vermijden. Bezoek het Vaticaan Museum op dinsdag, woensdag of donderdag; en de middag is beter dan de ochtend. Maandag is een bijzonder slechte dag omdat andere musea in Rome dan gesloten zijn (gebruik de maandag bijvoorbeeld om de straten, pleinen, steegjes en parken van de stad te verkennen).

De stad Rome kan imposant overkomen, maar het is niet moeilijk om te genieten van de Eeuwige Stad.

Rome in 3 dagen

Dag 1: oude Rome

’s Ochtend:

Colosseum

Forum

’s Middags

Wandeling langs diverse monumenten: Monument voor Vittorio Emanuele, Piazza del Campidoglio, Teatro Marcello, Piazza della Bocca della Verità, Porta San Paolo, Piramide di Caio Cestio.

Avond

De oude wijk Trastevere: start rond het Piazza di Santa Maria, bezoek Basilica di Santa Maria, de oudste kerk in Rome en eet in één van de gezellige restaurantjes.

Dag 2: Vaticaan

s Ochtends:

Vaticaanmuseum

Sixtijnse Kapel

’s Middags

Sint Pietersplein

Sint Pietersbasiliek

Engelenburcht

Engelenbrug

Piazza Novona

’s Avonds

Pantheon (sluitingstijd 19:15)

Gelateria della Palma

Dag 3: stad highlights

’s Ochtends

Trevifontein

Spaanse trappen

Piazza della Rotonda

Campo de Fiori

Galleria Sciarra

’s Middags

Museo e Cripta dei Frati Cappuccini

Park Villa Borghese

’s Avonds

Food tour

Vervoer

Rome is een uitgestrekte stad, maar het historische centrum is relatief compact. Veel attracties liggen in het centrum en kunnen daarom te voet worden verkend. De afstanden zijn niet groot, en lopen is vaak de beste manier om je te verplaatsen. Ik deed vaak meer dan 25-duizend stappen op een dag!

Overzichtskaart van stad Rome

Voor een paar attracties, zoals Vaticaanstad, moet je een beroep doen op het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer bedrijf in Rome heet ATAC. Zij hebben een OV-net met bussen, trams, metro en treinen. Het belangrijkste knooppunt is Stazione Termini. Kaartjes zijn geldig voor alle vormen van vervoer.

De metro is het snelst, maar het netwerk is beperkt. Er zijn twee hoofdlijnen: lijn A (oranje) en lijn B (blauw), die elkaar kruisen bij Stazione Termini. De metrotreinen rijden vanaf ’s ochtends 5.30 uur tot ’s avonds 23.30 uur en op vrijdag en zaterdag tot 1.30 uur .

De bus was voor mij het meest praktisch. Bussen zijn talrijk. In Google Maps of de Roma Bus app kun je de route plannen. Het hoofdbusstation van Rome bevindt zich voor Stazione Termini op Piazza dei Cinquecento. Er zijn verschillende type kaartjes, bijvoorbeeld een dagkaart BIRG (biglietto integrato regionale giornaliero), waarmee je onbeperkt kunt reizen met alle het stads- en streekvervoer tot middernacht op de dag dat je het kaartje activeert. De prijs is afhankelijk van het aantal zones, maar voor de gehele gemeente Rome (zone A) kies je een kaartje voor 2 zones. Je hebt keuze uit kaartjes voor een enkel rit, 24 uur, 48 uur en 72 uur.

De trein zul je waarschijnlijk alleen gebruiken voor het vervoer van en naar luchthaven Fiumicino (De Leonardo Express). Informatie en boeken doe je op Trenitalia.com.

Officiële taxi’s zijn wit met een taxibord “Roma Capitale” op het dak. In de stad (binnen de ring) is het starttarief 3 euro tussen 6 en 22 uur op werkdagen. Je kunt proberen een taxi aan te houden, maar het is vaak makkelijker om bij een taxistandplaats te wachten of om een app te gebruiken. MyTaxi is een goede app waarmee je een taxi kan bestellen zonder taalproblemen.