Forum Romanum

Het Forum Romanum was ooit het bruisende hart van Rome: de plek waar iedereen naar toe kwam, het politieke, religieuze en economische middelpunt. In het forum in Rome staan bijvoorbeeld belangrijke tempels en openbare gebouwen.

Het Forum bevindt zich op de plek van de eerste nederzetting van Rome. Vanaf de zesde eeuw voor Christus groeide de stad: bijna elke koning, consul of keizer wilde een eigen monument, tempel of een openbaar gebouw toevoegen.

Na een zegevierende oorlogscampagne werd het forum gebruikt als locatie voor militaire parades, waarbij het leger onder de triomfbogen marcheerde om hun prestaties te vieren.

Toen Rome in verval raakte, werd het geplunderd door de Barbaren. De marmeren bedekkingen die de monumenten sierden werden door de administratie van het Vaticaan verwijderd om te worden gebruikt in kerken.

Tijdens een bezoek aan het Forum Romanum kun je de Via Sacra (de heilige weg voor parades), de Curia (senaatsgebouw), de triomfbogen voor Titus en Septimius Severus, het Comitium (plein voor de volksvergadering), de tempels van Saturnus en Caesar en het klooster van de Vestaalse Maagden zien.

Naast het forum ligt het Colosseum. Je kunt beide prima in een ochtend bezoeken. Kaartjes koop je het best vooraf online.