Lesotho

Lesotho is een koninkrijk (gesticht in 1995, inwonertal 1.9 miljoen) omgeven door het grote Zuid Afrika. De grootste stad en tevens hoofdstad is Maseru.

Fysische geografie en klimaat

De Drakensbergen lopen door het oosten van het land. De bergen varieren van 2.440 meter in het westen tot 3.353 meter in het oosten De rest van het land bestaat uit een druk bevolkte hoogvlakte.

Bevolking

De bevolking bestaat vrijwel volledig uit Sotho, waarvan 80% christelijk is. Engels en Sesotho (een Bantu taal) zijn de officiele talen van het land; Zulu en Xhosa worden er ook gesproken.

Bezoek

Als je Lesotho binnenrijdt, is het duidelijk dat je van de eerste wereld naar de derde wereldland gaat. De weg door de woestijn in Zuid Afrika is kaarsrecht, goed onderhouden en verlaten tot je de grens met Lesotho bereikt. De douanepost is een markt- en ontmoetingspost vol met mensen. In Lesotho zie je overal mensen lopen. Langs de kant van de weg, over akkers en in de bergen. Iedere Sotho heeft wel een paard en wat geiten die ze laten grazen in de bergen. Ze lijken de hele dag druk met het hoeden van het vee.


Onze chaufeur twijfelde bij een bewegwijzeringsbord naar onze camp site: Malealea Lodge 33 km. Hij rijdt door, keert en neemt de afslag alsnog. Het bleek een foute beslissing, het begin van een spectaculaire rit over een smalle bergweg. De truck schudt en hobbelt. Na een uur wordt het donker, de omgeving pikzwart. De stemming in de bus wordt jolig van angst en spanning. De groep begint liedjes te zingen tegen de zenuwen.

Rond negen uur komen we weer op de Maloti Route en een kwartie later komen we aan op de camping. Lance vertelt dat het halverwege volgens zijn GPS
nog 1.8km hemelsbreed naar de camping was, terwijl wij nog vele kilometers rond de berg moesten rijden om op de bestemming te komen. Ook hij is blij en opgelucht dat hij veilig de bestemming heeft bereikt.

We zijn blij dat we vanacht onze tent niet hoeven op te zetten, maar in een rondafel kunnen slapen. Luxe: een stenen hut met echt bed voor 25 rand per persoon.

De volgende ochtend kunnen we rustig ontbijten en daarna onze zadeltassen pakken. De tocht gaat per pony naar een kleine gemeenschap, een tocht van zo’n 5 uur. De afdaling naar de rivier is enorm stijl, het hoogteverschil meer dan 100 meter. De paarden maken stappen van wel 60 centimeter diep. Het pad zigzagt naar beneden. Sommige stukken zijn glad, andere vol met grote stenen. Ik ben blij als ik beneden ben bij de rivier, maar al snel moeten we verder, de berg weer op.

Onze eindbestemming is een kleine gemeenschap, bestaande uit zo’n 12 Rondavels. Er is geen water, het toilet is een hokje met gat in de grond. De varkens en kippen lopen los. We slapen deze nacht in drie authentieke Rondavels, 5 tot 10 man per hut. Er zijn matrassen en kookgerei. Verder eigenlijk niets, dus we gaan vroeg slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *