Sabah

kaart Sabah
kaart Sabah

Sabah is de noordoostelijke provincie van Maleisië op Borneo. Men bezoekt Sabah vooral om te wandelen, duiken en om de flora en fauna te ontdekken.

Wandelen
Beginnende ontdekkingsreizigers kunnen een bezoek brengen aan Sungai Kinabatangan of een canopy wandeling bij Poring Hot Springs maken.
Die hards beklimmen Mt Kinabalu: Het indrukwekkende granieten massief beheerst de omgeving. U hoeft niet bedreven te zijn in bergklimmen, maar wel over een goede conditie te beschikken. Onder begeleiding van een gids beklim je de trappen tot 3400 meter hoogte. De volgende morgen, vanaf 3 uur in de ochtend, loop je in colonne de top op 4200 meter. Het kan er erg koud zijn en flink waaien. Na een #selfie-foto op de top begint het zwaarste deel: de afdaling!

Strand, duiken en snorkelen
Sabah is beroemd om het fenomenale onderwaterleven. Zonder te duiken of snorkelen kun je Sabah niet met goed fatsoen verlaten. Pulau Mantanani, Layang Layang en Sipadan zijn de mooiste onderwaterplekken op aarde!
Ik bezocht zelf Pulau Tiga, SurvivorIsland: er zijn zachte koralen, schildpadden en vissen in de meest uiteenlopende kleuren en vormen. Het ondiepe water rond het eiland is zeer geschikt om te snorkelen.

De westkust van Sabah heeft prachtige stranden en de oostkust bestaat voornamelijk uit mangrovemoerassen en talrijke koraaleilanden voor de kust.

Flora en fauna
Orang-oetangs en Neusapen zwieren hier langzaam tussen de boomtoppen. Je kunt in Sabah ook zeer zeldzame Neushoornvogels spotten.

In Sepilok ligt een asiel voor Orang-oetans die zijn gered uit delen van het oerwoud die gekapt werden ten behoeve van de landbouw. Orang-oetans zijn beschermd en het is in Maleisië verboden ze als huisdier te houden. Tweemaal per dag worden de apen op plateaus in bomen gevoederd. De dieren komen dan uit de jungle aangeslingerd om te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *