Lima

Lima is een stad met grote tegenstellingen, met vergane koloniale glorie, verpauperde buitenwijken, sobere winters, vrolijke zomers, brede lanen en gerenoveerde oude gebouwen. De metropool telt zo’n 12 miljoen inwoners.

Francisco Pizarro stichte in 1535 de stad Lima, stad der Koningen. Hij koos de plek omdat hij strategisch gelegen was vlak bij zee (en zijn eigen schepen) en drie rivieren die daar in zee uitmonden. Hij ontwerp een rastervormige plattegrond van 13 bij 9 straten.

Lima heeft een geschiedenis van ups en downs. De stad was tweehonderd jaar lang de Spaanse hoofdstad van Zuid-Amerka en zetel van de onderkoningen. De streek werd door de eeuwen heen herhaaldelijk door aardbevingen getroffen. En in 1881 werd Lima bezet en geplunderd door Chileense troepen tijdens de pacifistische oorlog. Pas vanaf het begin van de twintigste eeuw groeit de stad weer. De industrie breidt zich langzaam uit langs de oevers van de rivier de Callao. De middenklasse woont in de buitenwijken, de arme migranten uit de Andes wonen in de enorme sloppenwijken.

Lima lijdt aan een meteorologisch fenomeen dat thermale inversie wordt genoemd. Daardoor is de stad van mei tot oktober in mist gehuld: de garua. Gelukkig zijn de zomers zeer aangenaam. Het regent er zelden, maar door bevloeing is de stad toch vol groen.

De Plaza de Mayor met de 17e-eeuwse bronse fontein ligt in het koloniale hart van Lima. Het is aanzienlijk opgeknapt door restauraties naar aanleiding van de benoeming tot Unesco werelderfgoed. De Catedral is verscheidene malen door aardbevingen vernietigd. In zijn huidige vorm stamt het uit het begin van de 18e eeuw. Van buiten is de catedral in fleurig oker geschilderd, het interieur is echter zeer sober. Aan hetzelfde Plaza Mayor liggen ook het aartsbisschoppelijk paleis (Palacio del Arzobispo), het stadhuis (Municipalidad de Lima) en het regeringspaleis (Palacio de Gobierno).Het hoogtepunt van koloniaal Lima is het Monasterio de San Francisco. Ook dit gebouw is koloniaal-geel geschilderd. Het interieur is grotendeels in geometrische mudejar-stijl. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden binnen is de 17e eeuwse bibliotheek met zes duizen perkamenten geschriften en 25 duizend in leer gebonden boeken.

Als reactie op de bevolkingstoename van Lima trokken de rijkere mensen naar het zuiden richting de oceaan. Deze streek was tot dertig jaar geleden platteland, maar hier ontstond de levendige wijk Miraflores. Dit is de wijk als het aankomt op winkels, restaurants, cafes en theaters. Miraflores is het moderne Lima.

Nabij Miraflores zijn acht stranden die in de zomer door de inwoners van Lima worden overspoeld.

Barranco is een prachtige kunstenaarswijk met koloniale en 19e eeuwse huizen. Sinds enige tijd is dit het centrum van het uitgaansleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *