Snorkelen

Snorkelen is een ontspannen en laagdrempelige manier om het prachtige onderwaterleven te ontdekken. Als je kan zwemmen, kan je ook snorkelen!
Als je van plan bent om op vakantie te gaan snorkelen, is het handig om in Nederland al een goede basisset aan te schaffen bij een duikwinkel. Bij een duikwinkel kunnen ze je advies geven over de pasvorm e.d.

Duikbril (masker)
Koop een duikbril met “tempered”-glass. Als het glas breek, gaat je bril niet in scherven, maar geeft meer het effect als bij een autoruit. De duikbrilletjes in de supermarkt zijn niet van tempered glas en zijn waarschijnlijk niet tegen druk bestand. Een duikmasker moet je als volgt passen: – Druk het masker op je gezicht zonder de band te gebruiken; – Haal adem door je neus; – Het masker moet nu vast op je gezicht blijven zitten als je het loslaat.

Vinnen (flippers) en schoenen
Soms moet je over rotsen lopen: om in het water te komen, of als het ondiep wordt. Dan is het lekker om duikschoentjes te hebben.
Vinnen moeten lekker zitten, dus passen met je blote voeten.

Kleding
Snorken doe je vooral aan de oppervlakte. Als je geen beschermende kleding draagt zul je al snel verbranden. Het zonlicht dringt enkele meters in het water door en daarbij werkt het water ook nog eens mee als vergrootglas. Na een half uur snorkelen zonder bescherming kun je flink verbrand zijn. Zonnebrand is onder water niet effectief, zelfs waterproof-zonnebrand niet. Draag daarom een shorty, een 3mm pak of gewoon een een t-shirt met boxershort.

Als je het koud krijgt, ga dan ook echt uit het water gaat. Onderkoelingsverschijnselen komen regelmatig bij snorkelaars voor. Een wetsuit is nodig als je in koud water snorkelt of lang in het water blijft.

Klaren
Soms kan het zijn dat je druk op je oren voelt. Dit kan erg vervelend zijn. Als je dieper dan een meter gaat duiken, is er al risico voor je oren. Leer daarom je oren te klaren: neus dichthouden en blazen zodat de druk van je oren af gaat. Mocht het klaren pijnlijk zijn of niet lukken, blaas dan niet door, maar snorkel gewoon aan de oppervlakte.

Zwemmen
Snorkelen doe je met je benen, dus zonder armbewegingen! Met je benen mag je alleen maar rustig op en neer bewegen. De oude vertrouwde schoolslag heb je niet nodig!

Tips op Youtube: Expertvillage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *