Grand Canyon National Park (Arizona)

De Grand Canyon biedt je – door zijn afmetingen – een overweldigend landschap. Een unieke combinatie van kleur en geërodeerde vormen decoreren de kloof die 446 km lang, maximaal 29 km breed en 1600 meter diep is.

De randen van de Grand Canyon kennen een noord en een zuidkant. De noordkant noemt men North Rim. De zuidkant heet de South Rim. De zuidkant heeft mooiere uitzichten dan de noordkant. De afstand tussen de North Rim en South Rim is hemelsbreed net 15 km, maar over de weg moet je 365 km rijden. De South Rim wordt het meest bezocht. De temperatuur is er zomers tussen 10 en 30 graden en ’s winters tussen -7 en 10 graden. De South Rim is het hele jaar open. Er is een gratis Shuttle Bus die langs het bezoekerscentrum, lodges, uitkijkpunten en wandelstartpunten (trailheads) rijdt. Wij verbleven op de camping: Mather Campground vlakbij Grand Canyon Village.

De North Rim ligt 300 meter hoger en deze is mede daardoor 6 graden koeler.

Een wandeling in de Canyon is prachtig, maar kent een aantal risico’s. Een kenmerk van een afdaling is dat je eerst omlaag gaat en daarna altijd weer evenveel omhoog moet. Hoewel afdalen zwaar is voor de knieën, hebben de meeste mensen twee keer zoveel tijd nodig voor het klimmen als voor de afdaling. Aan de rand van de South rim zit je op 2.200 meter hoogte. Met de South Kaibab trail daal je in totaal 620 meter tot de aankomst bij Skeleton Point. Hoe verder je daalt, hoe warmer het wordt. Dit is een pittige wandeling van 9,6 km waar wij zo’n vier uur over hebben gedaan.

De echte wandelaars lopen de Bright Angel Trail. Afstand 14,4 km en een hoogteverschil van 925 meter. Voor deze wandeling staat 6-9 uur. Ook als je ’s ochtends vroeg begint, moet je de hele middag in de volle zon en bijbehorende hitte wandelen. Een wandeling met risico’s want ook als het je allemaal teveel wordt, moet je weer omhoog.

De Grand Canyon is ontstaan onder invloed van regen, wind, de Colorado rivier, ijs en opwaartse druk van de aardbodem. García López de Cárdenas, een Spanjaard, was in het jaar 1540 de eerste Europeaan die de Grand Canyon bezocht. In die tijd woonden in de wanden van de Grand Canyon Indianen. Momenteel wonen er nog steeds ongeveer 500 Indianen in dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *