Californië

Californië is bekend van Hollywood waar het grootste gedeelte van de Amerikaanse filmindustrie gehuisvest is. Rond Hollywood wonen veel Amerikaanse sterren. In de jaren 60 werd Californië bezongen door groepen als de Beach Boys, die de staat bij het grote publiek een imago van zonnige stranden, een ongehaaste levensstijl, meisjes in bikini’s en surfer-dudes gaven. California heeft een glamourimago.
Californië heeft vele toeristische attracties en een warm en zonnig klimaat. De steden San Francisco en Los Angeles trekken de meeste bezoekers.
In San Francisco zijn het centrum met Chinatown en de haven bij Fisherman’s Wharf, het gevangeniseiland Alcatraz, de Golden Gate Bridge en het Golden Gate Park de belangrijkste attracties.
In de omgeving van Los Angeles liggen het pretpark Disneyland (in Anaheim), Hollywood met de filmstudio’s en themaparken van Warner Bros. en Universal Studios, en de boulevards en jachthavens van Santa Monica en Venice Beach. Los Angeles heeft daarnaast een groot aantal internationaal bekende musea, zoals het Los Angeles County Museum of Art, het Getty Center en het Museum of Contemporary Art.
Ook de natuur in Californië heeft de reiziger veel moois te bieden. Er liggen een groot aantal nationale parken.
- Yosemite National Park
in de Sierra Nevada trekt het grootste aantal bezoekers. De Yosemite Valley is bekend om zijn watervallen, enorme sequoia’s en rotswanden. - Sequoia National Park
- Kings Canyon National Park
(met een van de diepste kloven ter wereld), - Red Rock Canyon State Park en
- Lake Tahoe op de grens met Nevada.
- Joshua Tree National Park,
- Death Valley National Park
- Mojave National Preserve.
De hoofdstad van Californië is Sacramento maar Los Angeles is veel en veel groter. Het is de op 2 na grootste staat met 423.970 vierkante kilometer en 37 miljoen inwoners. De staat is onderdeel van de VS sinds 9 september 1850. Californië heeft zijn eigen tijdzone dus zet je horloge gelijk als je Arizona verlaat!
Inhoud van dit hoofdstuk