Monument Valley

Monument Valley (Utah)

Monument Valley is grondgebied van de Navajo Indianen. Het park kent dat woestijnlandschap dat zo typisch is voor het zuidwesten van Amerika. Het silhouet van de eenzame rode rotsen (de zogenaamde mesa’s en butte), omgeven door een lege, weidse vlakte, heeft als decor gediend bij tientallen films en vele commercials.

Op weg naar Monument Valley

Monument Valley ligt op de grens van de staten Arizona en Utah, en kan worden bereikt via Highway 163. Het wereldberoemde beeld van de lange lege rechte weg met het silhouet van de honderden meters hoge rotsen aan de horizon, is te zien als je vanuit Utah naar het park toe rijdt.

Mesa’s, Butte en Spires
De eenzame uit het landschap opstekende rotsen worden mesa’s en butte genoemd. Dit zijn brede rotsen die aan de bovenkant plat zijn. De hardere bovenlaag slijt minder snel dan de zachtere zijkanten. Het voortdurende erosieproces zorgt ervoor dat ook een mesa langzaam wegslijt. Als de breedte van rots uiteindelijk kleiner is dan de hoogte, is het niet langer een mesa, maar een butte. Ook de butte slijt langzaam weg, totdat er een spire overblijft, een rotsnaald. Die uiteindelijk langzaam geheel zal verdwijnen.

Aan het begin van de Valley Drive kom je bij een stopplaats vanwaar je een spectaculair mooi zicht hebt op drie van de meest bekende buttes: West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Deze drie rotsen zijn ongeveer 300 meter hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *