Trastevere in Rome

Als je vanuit het centrum van Rome de rivier de Tiber oversteekt, kom je in de schilderachtige wijk Trastevere. In deze oude volkswijk is het ’s avonds vaak erg gezellig. Je vindt er heel veel restaurants, trattoria’s en pizzeria’s. Ik raad je zeker aan om hier een terrasje te pakken.

De naam Trastevere komt uit het Latijn. “Trans Tiberim”, dat ‘aan de andere zijde van de Tiber’ betekent. De wijk zelf heeft vele slingerende kasseienstraatjes. Het is een aanrader om in de vroege ochtend een wandeling te maken. Dan zijn er nog weinig toeristen en zie je de bewoners hun dagelijkse activiteiten doen.

Piazza di Santa Maria

Piazza di Santa Maria is het levendige centrum van de wijk. In het midden van het plein zie je de achthoekige fontein. Zoals je in mijn video ziet: de jongeren in de wijk zitten graag op de treden van de fontein. In de avond is de fontein prachtig verlicht. Sowieso is het goed om ’s avonds het plein te bezoeken: het is dan de belangrijkste uitgaansplek van Rome.

Basiliek van Santa Maria in Trastevere

Aan het Piazza di Santa Maria staat de basiliek van Santa Maria. Deze kerk is hier het belangrijkste gebouw. Paus Calixtus zou de basiliek in de 3e eeuw hebben gesticht. Naar verluidt is het de eerste kerk van Rome. De kerk zoals die nu is, dateert uit de 12e eeuw.