Trevi fontein

Tegen de avond op mijn eerste dag in Rome wandelde ik door het centrum van Rome. Na de Spaanse trappen liep ik ook in no-time tegen de Trevi fontein aan. Dit is de fontein die het decor was van diverse films, zoals La dolce vitaWhen in Rome en Angels & Demons. Het plein was gezellig vol. Omdat corona nog rondwaarde, zette ik mijn mondkapje op.

De Trevifontein (Fontana di Trevi) is gebouwd tegen de achterzijde van het gebouw van Palazzo Poli, gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De naam ‘Trevi’ is afgeleid van tre via, oftewel drie wegen. Vroeger kwamen op de plek van de fontein drie wegen bijeen.

Centraal onder de triomfboog staat het standbeeld van de zeegod Oceanus, die op zijn schelpvormige koets naar zee wordt getrokken. Eén van de paarden is rustig en gehoorzaam, het andere paard is onstuimig. Het symboliseert de getijden van de zee. De twee beelden in de nissen naast Oceanus beelden de Overvloed en Gezondheid uit. De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed.

De barokke fontein werd getekend door Bernini en pas 50 jaar later gebouwd en herontworpen door de architect Nicola Salvi.

Het is traditie om bij de fontein een muntje in de fontein te werpen. Dit doe je met je ogen dicht, en dan gooi je met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water. Volgens de legende zal je dan ooit terugkeren naar Rome. Maar als je twee muntjes in de fontein gooit, zul je liefde vinden in Rome. Wekelijks maakt de gemeente Rome de fontein schoon en schenkt een groot deel van de opbrengst van zo’n 1,4 miljoen euro per jaar (2016), aan een goed doel.