Thingvallavatn meer
Þingvallavatn (verengelsd tot Thingvallavatn, “het meer van de parlementsvelden”) is een meer in de kloofvallei. Het ligt op ongeveer veertig minuten rijden van de hoofdstad van IJsland, Reykjavík.
Thingvallavatn, heeft een oppervlakte van 84 km2 en is daarmee het grootste natuurlijke meer in IJsland. Het is maximaal 114 meter diep. Thingvallavatn ligt op de Mid-Atlantische Rift, op een deel van de bergkam die bekend staat als de Reykjanes Heuvelrug.
Thingvallavatn heeft slechts één uitstroom, de rivier Sog.
Het grootste deel van het bekken is bedekt met lava en het water loopt er gemakkelijk doorheen. De jonge leeftijd van de lava betekent dat er een hoge opname van mineralen in het grondwater is, en dit is een van de redenen voor de grote diversiteit van het leven in Thingvallavatn. Bodemdaling, aardverschuivingen en lava hebben een gevarieerde habitat geschapen, bijvoorbeeld schuilplaatsen voor vissen in spleten en gaten langs de oeverlijn.
Het meer is bijzonder vruchtbaar en rijk aan vegetatie, ondanks de zeer koude temperaturen. Een derde van de bodem is bedekt met vegetatie en er is een grote hoeveelheid algen. De laagblijvende vegetatie strekt zich uit tot een diepte van 10 meter, terwijl de hogere vegetatie een grote groeigordel vormt tot 10-30 meter diepte.
Van bijzonder belang zijn vier soorten Arctische zalmforel die in het meer voorkomen. De ridderforel is een uitstekend voorbeeld van een soort die evolueert om zich aan te passen aan een afgelegen omgeving; in tienduizend jaar tijd is één soort ridderforel getransformeerd in vier verschillende ondersoorten.