Thingvellir (Þingvellir)

In Thingvellir is voor de IJslanders een belangrijke historisch plaats. Hier kwamen elk jaar de grondeigenaars, handelaren, boeren en anderen bijeen om zaken te doen, om ruzies uit te vechten, om te trouwen, om recht te spreken, om nieuwe wetten te maken, nieuwtjes te vertellen en nog veel meer.

Þingvellir verenigt ook op één plaats een reeks natuurverschijnselen samenkomen. De bodem van IJsland bevindt zich op twee aardplaten. Op IJsland komen deze als enige plek grootschalig boven de zeespiegel uit. Het westelijke deel van deze ‘rug’ in de bodem ligt op de Amerikaanse tektonische plaat, het andere deel van IJsland ligt op de Euraziatische tektonische plaat. In Thingvellir kun je deze kloof daadwerkelijk zien.

De kloof

Þingvellir betekent verzamelvlakten. De IJslandse letter “þ” wordt uitgesproken als de Engelse “th” in “thing”.

Þingvellir is dus het belangrijkste culturele erfgoed van IJsland, een nationale trots. De oprichting van het Alþingi rond 930 geeft inzicht in hoe een pioniersgemeenschap uit de Vikingtijd haar samenleving – van de basis af – organiseerde en evolueerde naar de moderne wereld.

Eén man, Grímur Geitskör, kreeg de opdracht om de vertegenwoordigers van de vele clans te verzamelen en samen te brengen op één plek. Deze locatie zou Þingvellir worden. De locatie in het zuidwesten, was het voor de rijke bewoners in die omgeving eenvoudig te bereiken, maar voor sommige bewoners uit het oosten nam de reistijd maar liefst zeventien dagen in beslag. In het jaar 930 na Christus kwamen de 30 leiders voor het eerst samen om de wetten van het eiland te bespreken. Tegenwoordig kunnen we zien dat wat deze vroege IJslanders deden, ruwweg een versie is van wat we tegenwoordig een parlementaire democratie noemen.

De pioniersgemeenschap die rond 930 het Alþingi oprichtte, is de enige die zo gedetailleerd beschreven is.

De vergadering van de clanleiders was zo’n succes dat ze besloten jaarlijks bijeen te komen. De plek van de vergadering, werd de Alþingi genoemd. Het ontwikkelde zich tot een plaats waar geschillen werden opgelost, waar verre relaties hun jaarlijkse nieuws konden delen en waar criminelen werden berecht.