Bosbok

Bosbokken worden ongeveer 90 centimeter hoog en wegen 45 tot 80 kilogram (afhankelijk van het geslacht). Ze hebben een lichtbruine vacht, met tot zeven witte strepen en witte vlekken op de flanken. De witte vlekken zijn meestal geometrisch gevormd en op de meest beweeglijke delen van hun lichaam, zoals de oren, de kin, de staart, de poten en de nek. Ook de snuit is wit. De hoorns, die alleen bij de mannetjes voorkomen, kunnen meer dan een halve meter reiken en hebben een enkele draai. Als ze 10 maanden oud zijn, krijgen de jonge mannetjes hoorns die bijzonder gedraaid zijn en op volwassen leeftijd de eerste lus van een spiraal vormen.

Leefgebied en voedsel
Bosbokken leven natuurlijk in bosgebied, vrijwel altijd in de buurt van water. Ze eten bladeren, knoppen, bloemen, vruchten en incidenteel gras.

Voortplanting en leefwijze
Het overgrote deel van de bosbokken leeft solitair, maar ook koppeltjes of groepjes mannen of vrouwen komen voor. Rivaliteit tussen de mannetjes kan leiden tot dodelijke gevechten. De jongen blijven de eerste maanden op een vaste schuilplaats liggen.

Gevaren
Bosbokken zijn erg schuw. Hoewel ze in grote delen van Afrika veel voorkomen, zul je ze niet snel tegenkomen tijdens een safari. Ze zijn vooral ’s nacht actief en dan vooral in dicht struikgewas en bosgebied. Zodra er gevaar dreigt, waarschuwt de bosbok soortgenoten met een schelle roep. Bosbokken zijn niet erg snel, daarom houden ze zich meestal stil en verschuilen zich als er gevaar dreigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *