Nyala
De nyala is een antilope met een spiraalvormige hoorn en van gemiddelde grootte, tussen een bushbok en een kudu in. Hij wordt beschouwd als de antilope met het grootste verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. De nyala is typisch 135 tot 195 cm lang. Het mannetje is tot 110 cm lang, het vrouwtje tot 90 cm. Mannetjes wegen 98 tot 125 kg, terwijl vrouwtjes 55 tot 68 kg wegen. De levensverwachting van de nyala is ongeveer 19 jaar.
De vacht is roest- of roodbruin bij vrouwtjes en jonge dieren. Bij volwassen mannetjes wordt hij donkerbruin of leigrijs, vaak met een blauwachtige zweem. Vrouwtjes en jonge mannetjes hebben tien of meer witte verticale strepen op hun zij. Andere markeringen zijn zichtbaar op het gezicht, de keel, de flanken en de dijen. Bij oudere mannetjes zijn de strepen sterk verminderd of afwezig. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een witte chevron tussen hun ogen, en een 40-55 cm lange borstelige staart met witte onderzijde. Beide geslachten hebben een rugkam van haar die loopt van de achterkant van de kop tot het einde van de staart. Mannetjes hebben een andere haarlijn langs de middellijn van hun borst en buik. Bron Wikipedia EN.
Leefomgeving vande Nyala is dicht struikgewas en bos, vooral in Zuid-Afrika.
Voedsel: gras, bladeren, wortels en vruchten.
Leefgebied en voedsel
Nyala’s vormen kleine kudden en leven van nature in een ondoordringbaar struiken en bosgebieden, maar in de meeste wildparken laten ze zich regelmatig zien. In Zuid-Afrika zag ik de nyala erg vaak. Een nyala eet gras, bladeren, wortels en vruchten.
Leefwijze
De vrouwtjes en jongen leven in kleine groepen, de mannetjes leven overwegend solitair.



